Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Veľký rebríček najodpornejších zvierat

Bojíte sa viac býka alebo hada? Strasie vás od hnusu pri pohľade na červíka alebo holuba? V prieskume o našich podvedomých fóbiách majú miesto aj mačky.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Veľký rebríček najodpornejších zvierat
Zdroj: TASR

Každý človek má svoje vlastné strachy. Niekto sa bojí výšok, iný uzavretých priestorov a takmer každý človek má nejaké zviera, ktoré v ňom aktivuje strach alebo zhnusenie. Českí vedci z Karlovej univerzity uskutočnili veľkú štúdiu na vzorke 2291 dobrovoľníkov z Česka a Slovenska, ktorí sa združili v skupine na sociálnej sieti. V hitparáde najodpornejších živočíchov, ktorí nám zároveň naháňajú najväčší strach suverénne zvíťazili pavúky. Zaujímavé miesta však získali aj ďalšie zvieratá.

Strach vs. hnus

Zistenia štúdie prináša portál bigthink.com. Uvádza, že českí vedci z Národného inštitútu mentálneho zdravia na Karlovej univerzite v Prahe zostavili rebríček 25 zvierat, s ktorými máme najväčší vnútorný problém. Päť identifikovaných kategórií predstavujú nelepkavé bezstavovce, hady, hlodavce spolu s netopiermi, ľudské parazity a domáce zvieratá.

“Zatiaľ čo predátorov – lovcov sa bojíme, nevyvolávajú v nás zhusenie. Naopak, parazity, pavúky a hady nám naháňajú strach a odpor zároveň,” píše portál. Českým a slovenským účastníkom výskumu vedci ukázali obrázky jednotlivých zvierat, aby zmerali ich reakcie. Jednoznačným víťazom v oboch kategóriách – strach i zhnusenie, je pavúk. Na opačnom konci grafu je mačka, ktorá nevyvoláva takmer žiadne negatívne emócie.

V hitparáde hnusu ďalej bodovali rôzne ľudské červy, šváby, potkany, žaby, ale aj holuby. Na konci tohto rebríčka skončili slimáky, ryby a mačky. Pokiaľ ide o strach, jednoznačne prevažujú cicavce, hoci na prvých priečkach sa nachádza pavúk a vretenica. Potom však prichádza k slovu býk, pes, ale aj kôň, moriak, či panda červená. Na poslednom mieste v kategórii strachu je opäť mačka.

Praveké inštinkty

“Aj keď sme sa už odstrihli od prírody, hlboké biologické inštinkty sú stále našou súčasťou,” píše bigthink.com. Vysvetľuje, že človek sa dostával do kontaktu so zvieratami po milióny rokov a mnohé z týchto interakcií boli smrteľné. Preto sa viac bojíme väčších zvierat, ktoré by nás mohli roztrhať.

Trochu zložitejšie je to s naším vzťahom k hmyzu, červom, potkanom a hadom, ktoré nás tiež môžu smrteľne zraniť, alebo nakaziť. Tam je celková negatívna emócia človeka ešte hlbšia ako v prípade konfrontácie s rozzúreným psom, alebo býkom. Štúdia to vysvetľuje tak, že infekcia je skrátka reálnejšia ako útok medveďa. Červy sa zároveň spájajú so smrťou a rozkladom, čo sú opäť fatálne témy. Preto naše podvedomie reaguje intenzívnejšie na malé odporné živočíchy, než na veľkých nebezpečných cicavcov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM