Rastislav Búgel Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vianočné trhy majú viac ako 700 rokov

Keď sa Američania dostanú v čase Vianoc do Európy, sú unesení najmä čarovnou atmosférou vianočných trhov. V rebríčku tých najkrajších pravidelne boduje aj Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vianočné trhy majú viac ako 700 rokov
8
Galéria
Zdroj: TASR

Partia amerických a kanadských novinárov sa vybrala na výlet do strednej Európy. Pôvodne sa mali plaviť loďou po Dunaji z Budapešti až do Viedne, ale pre nízku hladinu rieky sa napokon museli premiestňovať autobusom. Výborné zážitky z Maďarska, Slovenska a Rakúska im to však nepokazilo. Ich skúsenosti zachytáva americký portál news-star.com.

Bratislavské rožky bodujú

Prvý dojem býva väčšinou rozhodujúci. Bratislava tentokrát nesklamala: "“Prvú vec, ktorú sme v najväčšom slovenskom meste uvideli, bol ikonický most UFO (Nový most). Táto komunistická stavba bola postavená v roku 1972 a skutočne vyzerá úplne mimozemsky,” píše news-star.com.

Potom si to už americko-kanadská partia zamierila do Starého mesta na vianočné trhy. Ochutnávali klasické dobroty ako varené víno a hriatô. Vychutnávali si zimnú atmosféru sprevádzanú spevom detského zboru a mali len jednu maličkú výhradu: “Len jeden jediný stánok ponúkal tradičné bratislavské rožky plnené makom a orechami,” cituje ich dojmy news-star.com.

Všetko sa začalo vo Viedni

Vo sviatočnej atmosfére pridali novinári do článku aj trochu histórie, ktorá sa odohrávala len kúsok od dnešnej Bratislavy a predsa o nej mnohí nevedia: “Vianočné trhy sa uskutočňujú už stovky rokov počas adventu. Tie úplne prvé na svete sa vraj konali v roku 1298 vo Viedni,” uvádza news-star.com.

Dnes sa vianočné trhy konajú minimálne na dvadsiatich rôznych miestach po celej Viedni. Portál približuje, že tradične boli umiestnené na centrálne námestia, ale vo väčších komunitách sa uskutočňovali aj v susedstvách, či pri kostoloch. “Predaj rozličných jedál a remeselných výrobkov sprevádza hudba, často doplnená o predstavenia na pódiu,” dodáva americký portál.

Foto: ilustračné

Slováci si užívajú vianočné trhy
8
Galéria
Foto: Tímea Kamenická / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM