Rôzne

Veľký vianočný PRIESKUM: Česi a Slováci obľubujú rovnakú koledu, typ stromčeka však nie

Kým Česi vnímajú Vianoce najmä ako čas rozprávok a hodovania, pre Slovákov sú predovšetkým obdobím tradícií a zvykov. Zistil to prieskum zameraný na českú i slovenskú aktívnu internetovú populáciu staršiu ako 15 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Veľký vianočný PRIESKUM: Česi a Slováci obľubujú rovnakú koledu, typ stromčeka však nie
8
Galéria
Zdroj: TASR

Zistenia v prieskume spoločnosti Nielsen Admosphere poukázali na to, že respondenti v oboch častiach niekdajšieho spoločného štátu sa približne zhodujú v tom, na čo sa najviac počas Vianoc tešia (rozprávky, jedlo a pitie, tradície a darčeky). „Zhodujú sa i na najobľúbenejšej vianočnej piesni, ktorou je pre Slovákov i Čechov Tichá noc,“ uviedla Eliška Morochovičová zo spoločnosti, ktorá realizovala prieskum.

Ako ďalej upozornila, výrazný rozdiel je však pri vianočných stromčekoch. „Na českej strane je to so živým a umelým stromčekom pol na pol, Slováci ale jednoznačne preferujú umelý. Doma ho má 79 percent respondentov,“ informovala.

Rozdiely sú aj na štedrovečernom stole. Kým takmer polovica Čechov (47 percent) má na štedrú večeru kapra, na kostičky z neho si dáva pozor počas štedrovečernej hostiny iba 36 percent Slovákov.

„Alternatívou kapra je potom v oboch krajinách napríklad iná ryba alebo rezeň,“ dodala Morochovičová. Najčastejšou prílohou je medzi Čechmi a Slovákmi zemiakový šalát. „Konzumuje ho 85 percent slovenských a až 93 percent českých respondentov,“ ozrejmila.

Opýtaní Slováci i Česi sa zhodli aj v poctivej príprave darčekov pod stromček. Väčšina z nich (77 percent) ich balí ešte pred Štedrým dňom, priamo 24. decembra tak robí 13 percent Čechov a 14 percent Slovákov.

Foto: ilustračné

Vianoce
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM