MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Viedenský terorista nakupoval muníciu na Slovensku

Krvavý útok v centre rakúskej metropoly sa uskutočnil aj vďaka nábojom, ktoré si terorista zaobstaral na Slovensku. Nie je to prvýkrát, čo sa islamisti vyzbrojili cez slovenské zdroje.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Viedenský terorista nakupoval muníciu na Slovensku
16
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Celé Rakúsko sa spamätáva z teroristického útoku, ktorý si v pondelok večer v centre Viedne vyžiadal život štyroch ľudí a ďalších sedem zranených, ktorí sú vo vážnom stave.

Rakúsky denník Heute.at zverejnil informáciu, že teroristi nakúpili časť vybavenia na Slovensku. Informáciu o strelive potvrdil pre televíziu JOJ aj minister vnútra SR Roman Mikulec, podľa ktorého útočník v minulosti navštívil Slovensko.

„Mám informáciu, že tu mohol byť útočník, respektíve jeden z páchateľov a mal záujem nakúpiť strelivo. Toto je informácia, ktorú s bezpečnostnými zložkami preverujeme,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

Terorista narodený v Rakúsku

Rakúsky portál uvádza, že islamistický vrah sa narodil v dolnom Rakúsku a jeho rodina pôvodne pochádzala z juhovýchodnej Európy. Radikálna saláfistická scéna ho poznala už dlhé roky a mal aj záznam v trestnom registri.

„V polovici júla mal aj s kamarátom vycestovať na Slovensko, kde si zabezpečil muníciu pre svoj kalašnikov AK47,“ píše heute.at.

Na Slovensko prišli autom, ktoré patrilo matke jedného z kumpánov, ktorý pochádzal z Kosova. Patrili k sieti extrémistov, ktorí celé roky pôsobili ako členovia radikálnej scény.

Samotný útočník bol už v roku 2019 odsúdený za pokus odísť do Sýrie a pripojiť sa tam k Islamskému štátu. Vo väzení mal pobudnúť 22 mesiacov, ale v decembri ho podmienečne prepustili.

Zlá povesť Slovenska

Európske policajné a justičné zložky už Slovensko dobre poznajú ako zdroj ilegálnych zbraní aj z minulosti. Pred troma rokmi španielske úrady rozbili najväčšiu sieť obchodníkov so zbraňami v Európe.

Zadržali až 12-tisíc kusov zbraní a munície vrátane nástrojov schopných zostreliť lietadlo. Podľa indícií smeroval pôvod zbraní na Slovensko.

Francúzske bezpečnostné zložky v minulosti vyhlásili, že slovenské znefunkčnené zbrane poslúžili aj džihádistom pri útokoch v Paríži na redakciu Charlie Hebdo, ale aj na koncerte kapely Eagles of Deadmetal, čo predstavuje viac ako 130 obetí.

Vo Veľkej Británii pred dvoma rokmi odsúdili dvoch britských gangstrov, ktorí pašovali do krajiny zbrane získané v slovenskom obchode. Chvastali sa, že sú oficiálni gangstri a doviezli tridsaťjeden automatických zbraní v hodnote sto tisíc libier.

Teroristický útok v centre Viedne
16
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM