Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Volkswagen tak skoro výrobu neobnoví

Bratislavská automobilka oznámila, na ako dlho ešte predĺži pozastavenie výroby a aké má na to dôvody. Následky pandémie koronavírusu na slovenskú ekonomiku budú značné.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Volkswagen tak skoro výrobu neobnoví
Zdroj: TASR

Bratislavský Volkswagen svoju výrobu dočasne pozastavil už 17. marca a agentúra Reuters informuje, že brány závodu zostanú zatvorené ešte minimálne dva týždne.

Výrobné linky sa zastavili aj v ďalších automobilkách, ktoré tvoria kostru slovenskej ekonomiky. Uvádzajú, že sa v ťažkých časoch snažia byť zodpovedné a chrániť zdravie svojich zamestnancov, ktoré je pre nich na prvom mieste.

Výroba zastavená

“Volkswagen predĺži pozastavenie výroby vo svojich slovenských závodoch v Bratislave, Martine a v Stupave do 5. apríla,” uvádza agentúra Reuters a odvoláva sa na stanovisko hovorkyne spoločnosti Lucie Kovarovičovej. Zároveň pripája dôvody tohto rozhodnutia:

“Závody zostanú zatvorené dlhšie z dôvodu pretrvávajúceho nízkeho odbytu. Dôvodom je aj koordinácia s ostatnými závodmi v rámci koncernu Volkswagen v snahe znížiť šírenie koronavírusu.” Pôvodná odstávka, ktorá sa začala 17. marca, mala trvať dva týždne.

Nie sú sami

Zamestnancov poslali domov aj v trnavskom PSA Peugeot a v žilinskej KIA Motors. Zatiaľ sa hovorí o prerušení výroby na dva týždne. Spoločnosti uvádzajú, že sa v ťažkých časoch snažia byť zodpovedné a chrániť zdravie svojich zamestnancov, ktoré je pre nich na prvom mieste. Obnovenie výroby bude záležať na vývoji situácie v krajine a celej Európe.

Slovenská ekonomika sa môže pripraviť na ťažké časy. Podľa ekonómov i Rady pre rozpočtovú zodpovednosť je vysoko pravdepodobné, že tento rok sa nevyhneme recesii. Zatiaľ sa odhaduje, že by to nemuselo byť až také zlé ako v čase globálnej finančnej krízy v roku 2009, ale sme len na začiatku a nikto nevie, ako dlho budú tvrdé opatrenia v súvislosti s koronavírusom pretrvávať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM