Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vraj sme mimoriadne slušní šoféri!

Nad týmto prieskumom správania sa za volantom naprieč Európou asi bude veľa ľudí krútiť hlavou. Väčšinou si totiž o sebe myslíme, že sme arogantní šoféri. Opak je však pravdou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vraj sme mimoriadne slušní šoféri!
Zdroj: Pixabay.com

Ak patríte medzi tých, čo radšej ani autom necestujú do Bratislavy, pretože nemôžu vystáť bratislavských šoférov, mali by ste svoj názor prehodnotiť. Podľa prieskumu francúzskej diaľničnej spoločnosti La Fondations Vinci Autoroutes a prieskumnej agentúry Ipsos sú slovenskí šoféri druhí najslušnejší spomedzi vodičov v jedenástich skúmaných krajinách naprieč EÚ. O téme píše francúzsky portál connexionfran­ce.com.

Ignorovanie predpisov

Celkový pohľad na disciplínu európskych šoférov nie je veľmi priaznivý. Portál connexionfran­ce.com uvádza, že “prevažná väčšina vodičov v jedenástich európskych krajinách priznáva, že pravidelne porušuje pravidlá cestnej premávky.”

Správanie sa za volantom odzrkadľuje temperament človeka. Podľa psychológov je to miesto, kde sa cítime chránení ako v plechovej bubline a zároveň máme pocit prevahy, ako hrdý kapitán na mostíku svojej lode. Preto si často dovolíme nadávať iným vodičom a správať sa agresívne, čo by sme inak mimo auta nikdy neurobili.

Prieskum potvrdzuje zlú povesť južanských šoférov a chváli Slovákov: “Vodiči z krajín ako Grécko, Španielsko, Taliansko a Francúzsko sú považovaní za najbezohľadnejších. Švédi sú naopak označovaní za najslušnejších a hneď za nimi nasledujú Slováci a Briti,” uvádza portál.

Horúce hlavy

Ak cestujete do Francúzska, dávajte si pozor na náhlu zmenu jazdy vedľajších áut. Až 63 percent francúzskych vodičov totiž priznalo, že nepoužíva smerovky, čo je najhorší výsledok v rámci prieskumu. Nemci zasa vyšli ako vodiči, ktorí najviac prekračujú povolenú rýchlosť, čo je logické, keďže na mnohých ich diaľniciach horný limit nie je.

Ak budete šoférovať vo Švédsku, ľahko sa vám môže stať, že pri prudkom zabrzdení do vás niekto zo zadu napáli, pretože až 78 percent švédskych vodičov nedodržiava bezpečnú vzdialenosť od vozidla pred nimi. A ak sa vám zdá, že najviac vytrubujú Taliani, mýlite sa. Klaksón v aute najviac používajú Španieli (66 percent).

Portál connexionfran­ce.com však prekvapivo uvádza, že najhorúcejšiu hlavu za volantom nemajú južanské národy ale Poliaci. Až 29 percent poľských šoférov uviedlo, že ak ich niekto za volantom nahnevá, vystúpia von a idú si to s ním vybaviť osobne. To je vôbec najvyšší výsledok v rámci celého prieskumu.

La Fondations Vinci Autoroutes a prieskumná agentúra Ipsos uskutočnili svoj prieskum na vzorke viac ako 11-tisíc respondentov, pričom v každej krajine oslovili aspoň tisícku šoférov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM