Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Výbuchy petárd zabili koňa

Čoraz viac milovníkov zvierat i obyčajných ľudí sa stavia proti hlučnej silvestrovskej pyrotechnike. Každoročne má na svedomí utrpenie množstva živých tvorov a niektoré pripravia aj o život.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Výbuchy petárd zabili koňa
Zdroj: Adam Stečák

Aj české médiá si všimli smutný príbeh kobylky, ktorá uhynula v Liptovskom Mikuláši krátko po silvestrovských oslavách. Jej srdce nevydržalo stres z výbuchov petárd, ktoré bujará mládež hádzala v blízkosti stajne.

Mesto sa pritom snažilo predísť podobným nešťastiam už pred štyrmi rokmi, ale zjavne sa to nepodarilo.

Smutný začiatok roka

“Bujaré oslavy nového roka, ktoré sprevádzali výbuchy pyrotechniky, spôsobili veľký stres kobylke v Liptovskom Mikuláši. Zviera veľký šok nevydržalo a zomrelo na narodeniny svojej majiteľky Lucie (12),” píše český portál blesk.cz. Dievča bolo zo straty obľúbeného koňa zronené a plakalo.

Majiteľ koní Pavol Senaj dobre vedel, že Silvester bude pre jeho zvieratá náročný. Snažil sa robiť, čo sa len dalo, aby ich ochránil: “Silvestrovskú noc som sa snažil stráviť pri koňoch, aby prežili to, čo sa každý rok deje. Bol som tu s nimi. Bohužiaľ, mládež sa chcela baviť pri stajni, ale odohnal som ich a ubránil kone,” cituje jeho slová blesk.cz. Napriek tomu došlo k najhoršiemu.

Niektorým ľuďom skrátka nestačí hádzať petardy a delobuchy len jeden večer a zabávajú sa týmto spôsobom aj niekoľko dní pred a po Silvestri. To sa stalo aj v Liptovskom Mikuláši. “O dva dni sa začali výbuchy ozývať znova a kobylka, ktorá patrila dvanásťročnej Lucii, veľký stres nezvládla a zahynula,” uvádza český portál.

Nepomohol zákaz

Paradoxne Liptovský Mikuláš patrí medzi mestá, kde je používanie pyrotechniky zakázané. Mestskí poslanci pri schvaľovaní tohto nariadenia v roku 2016 udelili výnimku len na silvestrovskú noc. Práve to je však čas, keď je tento problém najakútnejší. Navyše, petardy, ktoré zabili Luckinu kobylku, niekto hádzal už po Silvestri.

Stres, aký delobuchy spôsobujú zvieratám, dobre pozná každý človek, čo má doma psa alebo mačku. Hlasné výbuchy zvieratá mimoriadne stresujú, spôsobujú im triašku a niekedy aj smrť. To bol aj prípad uhynutej kobyly, ktorej podľa veterinára zlyhalo srdce v dôsledku dvoch stresujúcich nocí. Podľa českého portálu boli petardy také ohlušujúce, že otriasali celým okolím.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM