rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vydierame Brusel? Ak nedostaneme peniaze, zastavíme vývoz elektriny!

Slovenský premiér je nespokojný s dohodou EÚ, ktorá má pomôcť riešiť prudko rastúce ceny energií.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vydierame Brusel? Ak nedostaneme peniaze, zastavíme vývoz elektriny!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Slovensko môže zastaviť dodávky elektriny do ostatných krajín Európskej únie, ak nedostane vyššiu pomoc na boj proti rastúcim cenám. „Slovenský premiér varoval, že dohodnuté riešenie je nedostatočné,“ informuje agentúra Reuters.

Nedošlo k dohode

Minulý týždeň v piatok sa ministri krajín EÚ dohodli na zavedení odvodu z nadmerných ziskov energetických firiem aj povinnej úspore v spotrebe elektrickej energie o päť percent. Krajinám by to malo dokopy priniesť 140 miliárd eur, Slovensko však z odvodu získa iba 115 miliónov eur.

Premiér Eduard Heger sa sťažoval, že „nedošlo k žiadnej celoeurópskej dohode o zdieľaní výnosov medzi členskými štátmi.“ Mala by byť možná iba na základe dohôd medzi individuálnymi krajinami.

„Nešúchame nožičkami v Bruseli,“ reaguje Heger. „Toto riešenie nie je solidárne so všetkými európskymi krajinami,“ komentoval Heger závery stretnutia ministrov.

Pripomenul, že Slovensko je jedna z najpriemysel­nejších krajín EÚ a zároveň máme spomedzi krajín EÚ aj najväčší podiel výdavkov domácností na energie.

Kolaps alebo zastavenie vývozu

Slovenské elektrárne predali elektrinu na budúci rok obchodníkom za podstatne nižšie ceny, než v súčasnosti platia distribútori a spotrebitelia. Výnosy z dodatočného odvodu budú preto minimálne.

Keď nedostaneme finančnú pomoc, a nechceme dopustiť kolaps, plán B je, že elektrina vyrobená na Slovensku nepôjde do krajín, ktoé jú kúpili ale dáme ju našim občanom a firmám,“ varoval Heger.

Alternatívou k deleniu výnosov z mimoriadneho odvodu môže byť podľa neho uvoľnenie peňazí pre Slovensko z iných európskych fondov.

„Všetkým európskym krajinám som musel povedať, že ak nebude pomoc z Bruselu, elektrickú energiu si budeme musieť ponechať na Slovensku,“ podotkol.

Výnosy z mimoriadneho zdanenia ziskov energetických spoločností totiž podľa neho skončia najmä v Nemecku, zopakoval premiér v diskusnej relácii Sobotné dialógy

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM