rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Za kontrolu hraníc môže podľa Čechov krach rokovaní s Mikulcom!

Opatrenie proti nelegálnej migrácii začne podľa českej vlády platiť vo štvrtok. Kontroly by mali trvať desať dní.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Za kontrolu hraníc môže podľa Čechov krach rokovaní s Mikulcom!
Zdroj: TASR/DPA

Česká vláda kvôli nelegálnej migrácii rozhodla o dočasnom obnovení kontrol na hranici so Slovenskom. „Musíme urobiť toto opatrenie, aby sme si so situáciu dokázali dlhodobo poradiť a aby sme odradili nelegálnych migrantov od využívania tejto trasy,“ povedal český premiér Petr Fiala.

Desať dní

Opatrenie bude platiť od štvrtka, podľa ministra vnútra Víta Rakušana na desať dní, možno aj dlhšie. Kontroly sa budú týkať aj zelenej hranice. „Cieľom je vyslať signál prevádzačom, aby nevyužívali túto migračnú trasu,“ zdôraznil policajný prezident Martin Vondrášek.

Minister Rakušan pripomenul, že so slovenským kolegom Romanom Mikulcom niekoľkokrát rokoval a žiadal, aby Slovensko plnilo medzinárodné dohody o vracaní migrantov. „Nedosiahli sme tu také diplomatické úspechy, ako sme čakali,“ povedal Rakušan.

Rozhodnutie rešpektujeme

Zavádzanie hraničných kontrol je potrebné prerokovať na úrovni Európskej únie,“ uviedla podľa TASR hovorkyňa ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová Podotkla, že rezort vnútra toto rozhodnutie rešpektuje.

Cudzinci, ktorí prichádzajú najmä zo Sýrie využívajú Česko najmä ako tranzitnú krajinu, cez ktorú pokračujú do ďalších štátov EÚ.

Krok Česka má podľa ministerstva vplyv aj na ostatné európske krajiny. „Dôležitú úlohu v otázke migrantov totiž zohráva existencia schengenského priestoru. Faktom je, že Slovensko, Česko, ale aj ďalšie krajiny Európy trpia tzv. sekundárnou migráciou. Ľudia, ktorí prichádzajú, nechcú v daných krajinách zostať, len sú pre nich migračnou trasou,“ podotkla.

Od júna česká polícia zadržala 9,5-tisíca migrantov, za celý minulý rok ich bolo necelého pol druha tisíca.

Drvivá väčšina migrantov má podľa Rakušana sýrsky pôvod. Neprichádzajú však priamo zo Sýrie, ale z Turecka. Podľa ministra vnútra je to celoeurópsky problém, napríklad do Rakúska vstupujú tisíce ľudí denne.

Krúpa zvolal mimoriadny výbor

Kontrolami na hraniciach s Českou republikou sa bude zaoberať Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok (29. 9.).

Šéf výboru Juraj Krúpa (SaS) chce, aby minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vysvetlil dôvody obnovenia kontrol a informoval o situácii s aktuálnou migračnou vlnou smerujúcou zo Sýrie do Nemecka. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Ministra vnútra sa budeme pýtať, čo viedlo k zavedeniu kontrol na našich hraniciach s Českom. Evidentne situáciu s migračnou vlnou podcenil alebo nedostatočne rokoval s jeho českým, ale aj maďarským kolegom. Migranti totiž na Slovensko prichádzajú z Maďarska, takže by sme mali úplne logicky zaviesť kontroly na hraniciach aj my, keďže situácia absolútne nie je zvládnutá,“ tvrdí Krúpa.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM