Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vyšetria vraždu novinára Kuciaka?

Správa o zadržaní podozrivých mužov v prípade nájomnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny obletela svet rýchlosťou blesku. Nie je to však dobrá vizitka pre krajinu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Vyšetria vraždu novinára Kuciaka?
Zdroj: TASR

Každá vražda nevinného človeka je odporný zločin, ktorý treba náležite vyšetriť a odsúdiť. Poprava novinára pre jeho prácu je však útokom nielen na jeho osobu ale aj na podstatu demokracie. Vrah totiž útočí priamo na slobodu slova a snaží sa vyslať odkaz aj ďalším žurnalistom, aby sa nevŕtali v citlivých kauzách korupcie na najvyšších miestach. Preto vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka mimoriadne pozorne sleduje aj väčšina zahraničných médií.

Je to priorita

„Slovenská polícia zadržala vo štvrtok ráno podozrivých z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Ide o prípad, ktorý položil slovenskú vládu,“ píše medzinárodná spravodajská agentúra AP. Jej správu prevzalo množstvo významných denníkov po celej Európe i v zámorí.

Agentúra cituje aj status premiéra Petra Pellegriniho na Facebooku. Uvádza, že je „veľmi rád, že policajné orgány už reálne konajú.“ Zároveň verí, že sa tento brutálny skutok podarí objasniť a odhaliť jeho motív ako aj objednávateľov, aby prestal rozdeľovať našu spoločnosť. Premiér dodal, že pre jeho vládu je to priorita.

Nie pekná vizitka krajiny

Akokoľvek je zadržanie podozrivých mužov v Kolárove úspech, pripomínanie súvislostí Kuciakovej vraždy vykresľuje Slovensko ako skorumpovanú krajinu. „Kuciak okrem iného písal o podvodných kauzách podnikateľov prepojených so slovenskými politickými špičkami. Riešil aj podozrivé prepojenia talianskej mafie na slovenský biznis,“ uvádza portál TRT World.

Turecký portál Jeni Safak zasa píše, že „vražda šokovala celý národ a vyvolala hnev verejnosti na korupciu, čo viedlo k najväčším pouličným protestom na Slovensku od roku 1989.“

Aj agentúra AP pripomína, že Kuciakova násilná smrť vyvolala obavy o slobodu médií na Slovensku a vyžiadala si odstúpenie premiéra Roberta Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Polícia zatiaľ bližšie informácie k akcii neposkytla. Slovenské médiá zistili, že dvaja zo zadržaných mužov boli vraj v Kolárove známi ako „vybavovači,“ mali za sebou bojový výcvik a pracovali v bezpečnostných zložkách. Hovoriť, či naozaj ide o vrahov, je však v tejto chvíli veľmi predčasné. Najdôležitejšie bude dolapiť objednávateľov tejto dvojnásobnej vraždy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM