Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vzbura vo väznici v Leopoldove ožila. A bolo to utrpenie…

Takúto ťažkú prípravu na filmovú úlohu zažije herec len málokedy. Juraj Bača sa priznáva, že keď sa fyzicky pripravoval na stvárnenie svojej postavy vo filme Amnestie, neubránil sa aj slzám.

Zdroj: YouTube.com

Do kín sa dostal film, ktorý mapuje pohnuté udalosti z roku 1990, keď v leopoldovskej väznici vypukla vzbura. Išlo o reakciu na amnestiu prezidenta Václava Havla, ktorá dostala na predčasne na slobodu množstvo odsúdených, ale najťažší zločinci mali naďalej zostať za mrežami.

To sa recidivistom a hrdlorezom nepáčilo a chceli sa dostať von násilím. Na potlačenie vzbury musela byť nasadená aj armáda. Jednu z hlavných postáv vo filme hrá slovenský herec Juraj Bača, ktorý pre český portál idnes.cz približuje extrémnu prípravu na nakrúcanie.

Hladoval a trénoval karate

Juraj Bača v rozhovore pre idnes.cz približuje, že v na filmovačku sa pripravoval štúdiom i v telocvični. Najprv sa zahryzol do všetkej dostupnej literatúry o prezidentovi Havlovi a Nežnej revolúcii. Potom však prišli naozaj ťažké chvíle: “Najnáročnejšia bola asi diéta, ktorú som musel držať, aby som vyzeral ako človek na väzenskej strave. Nikdy pred tým som nič také neabsolvoval. Bol to beh na dlhú trať, ale nakoniec som schudol osem kilogramov,” cituje Bačove slová český portál.

Herec hovorí, že takýto úbytok hmotnosti bol na jeho fyzickú stavbu tela skutočne veľmi veľa. Pol roka musel dodržiavať prísny stravovací režim bez cukru a bol neustále hladný. Doslova to prirovnáva k mučeniu. To však nebolo všetko, pretože paralelne s brutálnym chudnutím musel aj veľmi intenzívne cvičiť.

Taký bežný deň v ukrutných bolestiach

“Môj bežný deň vyzeral asi tak, že o siedmej ráno som mal budíček a išiel som na tréning karate, pretože moja postava je bývalý tréner karate. Keď mi naťahovali nohy, prežíval som ukrutné bolesti. Naozaj mi niekedy tiekli slzy. Následne som išiel na desiatu hodinu do divadla na skúšku a popoludní od druhej do tretej som mal ďalší silový tréning kvôli svalovej hmote. Potom nasledovala väčšinou joga, aby som si uvoľnil telo a o siedmej večer ešte predstavenie v divadle. Takto to išlo pol roka,” vyznáva sa herec.

Silné zážitky ponúkala aj samotná väznica v Leopoldove, kde sa film nakrúcal. Keďže ide o funkčný ústav, bezpečnostné podmienky pre hercov a štáb boli mimoriadne prísne. Na vrátnici im dozorcovia ráno vzali všetky telefóny a elektroniku a von sa dostali až po dvanástich hodinách. Filmové scény sa nakrúcali v uzavretom bloku, ktorý zostal nezmenený od okamihu, ako ho uzavreli.

“Predstavte si, že vojdete do miestnosti, ktorá má desať krát päť metrov. Je tam záchod, postele a tlačilo sa tam desať až pätnásť väzňov. Na stenách sú nechtami vyškrabané rôzne odkazy pre dozorcov, rodiny a sudcov, ktorí dostali väzňov za mreže… Čítate si to a predstavujete si, čo sa na tých celách muselo odohrávať. Celé to tam dýchalo takým zvláštnym zlom,” uzatvára Juraj Bača pre idnes.cz.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM