Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Za desať dní prebehol Československo

Extrémny športovec a hasič Štepán Dvořák sa vyžíva v nevídaných športových výkonoch, ktoré prepisujú rekordy. Najnovšie bežal z najvýchodnejšieho cípu Slovenska až po český Aš.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Za desať dní prebehol Československo
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Prebehnúť naprieč územím niekdajšieho Československa je poriadna štreka. Z najvýchodnejšieho slovenského bodu pri obci Nová Sedlica až po najzápadnejší cíp Česka pri meste Aš to predstavuje 1035 kilometrov. Štepán Dvořák (33) túto trasu zdolal po vlastných nohách a trvalo mu to 238 hodín, teda zhruba desať dní. Detaily jeho výkonu sú skutočne obdivuhodné.

Bežal by ešte ďalej

“Ako sa cítim? Úplne v pohode. Ešte pobežím päť kilometrov naspäť k autu, aby som nezmrzol,” vyhlásil ultramaratónec Dvořák v cieli svojho extrémneho československého behu v Aši. O jeho behu informuje český portál idnes.cz. Po celý čas ho cez mobil a sociálnu sieť sledovalo a podporovalo niekoľko priateľov a podporovateľov.

Svoj beh odštartoval na hore Kramenec, kde sa stretáva ukrajinská, poľská a slovenská hranica. Po ceste ho vytrápilo najmä počasie: “Prvé dva dni na Slovensku v noci mrzlo a cez deň pálilo slnko. Bol som unavený, chcelo sa mi spať, ale keď som si ľahol, tak som nemohol zaspať a len som civel do stropu. Tak som stratil veľa času,” vysvetľuje bežec pre idnes.cz.

Tak na slovenskom území nabral meškanie, ktoré už nedokázal dohnať. Do českého Třebíča dorazil o deň a pol neskôr, ako pôvodne predpokladal. “Na Slovensku navyše väčšinu času bežal sám a musel tiež prekonať viac kilometrov, ako plánoval,” približuje portál. Bežec sa priznal, že má rád spoločnosť a keď je sám, beží pomalšie, chýba mu totiž motivácia.

Veľké plány

Akonáhle Dvořák prekročil českú hranicu, začal zrýchľovať a to na úkor spánku. V jeden deň uviedol na Facebooku, že vôbec nespal a pred tým si doprial maximálne hodinu a pol odpočinku v posteli za deň. Napriek tomu sa cítil “absolútne super” a spať sa mu nechcelo. Poháňala ho vidina cieľa, ktorý sa už blížil.

Do najzápadnejšieho cípu Česka pri Aši dobehol o desať dní. Bežal aj okolo svojho pracoviska v elektrárni v Dukovanoch, kde pracuje ako hasič. Hoci bola v tej chvíli noc, jeho kolegovia vyšli von, aby mu zamávali.

Pre Dvořáka to nebol prvý extrémny výkon. Republiku pravidelne križuje po vlastných nohách a napríklad pred dvoma rokmi prešiel Česko zo západu na východ na bicykli za 23 hodín. Aj tento rok chce sadnúť na bicykel a zdolať tisíc kilometrov naprieč Českom a Slovenskom za menej ako dva dni. V pláne má aj preplávanie Orlickej priehrady a účasť na extrémnych pretekoch Spartathlon v Grécku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM