MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Za vyhostením ruských diplomatov má byť VRAŽDA

Ruské, nemecké a ďalšie európske weby intenzívne píšu o vyhostení troch ruských diplomatov zo Slovenska. Nitky ich previnenia údajne vedú až k vražde v Berlíne.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Za vyhostením ruských diplomatov má byť VRAŽDA
Zdroj: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí pod vedením Ivana Korčoka už skôr dalo otvorene najavo, že Slovensko sa stáva vo vzťahu k Rusku sebavedomejším hráčom.

Prejavilo sa to aj teraz v podobe vyhostenia troch ruských občanov, ktorí pod rúškom diplomatického krytia pôsobili na Slovensku ako spravodajskí dôstojníci.

Portál intelnews.org zameraný na informácie zo spravodajských služieb približuje, že za tým je zrejme vražda.

Vážny zločin

Portál intelnews.org sa odvoláva na vyhlásenie hovorcu slovenského ministerstva zahraničných vecí pre slovenské médiá:

“Traja Rusi boli vyhostení na základe informácií slovenských tajných služieb, že vykonávali aktivity v rozpore s Viedenskou konvenciou.” Z toho vyplýva, že sa mali venovať špionáži.

Spomína sa aj súvislosť so zneužívaním vydávania víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade: “S tým priamo súvisí aj vážny zločin spáchaný na území iného členského štátu EÚ,” udáva intelnews.org.

Vražda v Berlíne

Portál približuje, že pod vážnym zločinom sa má skrývať vražda bývalého čečenského separatistu z minulého roka. “Khangoshvili žiadal politický azyl v Nemecku po tom, ako sa ho v Tbilisi pokúsili zabiť dvaja muži.”

Nemci ho najprv zaradili na zoznam teroristov, ale rýchlo pochopili, že im môže byť užitočný vďaka informáciám, ktoré vedel. A tak Čečenec začal spolupracovať s nemeckými orgánmi zameranými na boj proti teroristom.

“Khangoshviliho zastrelil za bieleho dňa v Berlíne muž s kapucňou na hlave s pištoľou s tlmičom… nemecká prokuratúra už v tom čase uviedla, že vražda bola zrejme plánovaná a mala politický motív,” píše intelnews.org.

Zo zverejnených informácií vyplýva, že vražda sa mala podariť aj vďaka slovenským vízam. “Predpokladá sa, že minimálne jeden z mužov podozrivých zo zapojenia do vraždy Khangoshviliho pricestoval do EÚ z Ruska vďaka vízam vydaným slovenským konzulátom v Petrohrade,” dodáva portál.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM