MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zasa sme hypermarketom zbraní pre zločincov

Britskí policajti opäť vyšetrujú streľbu, pri ktorej lotri použili pištoľ slovenskej výroby. Nie je to prvýkrát, čo mafia a podsvetie využíva práve slovenské strelné zbrane.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zasa sme hypermarketom zbraní pre zločincov
Zdroj: TASR

Britský portál Liverpoolecho informuje o prípade dvoch mužov a jednej ženy, ktorí majú na krku vážne obvinenia z pokusu ublíženia na zdraví a streľby. Všetkých spája tá istá slovenská zbraň, ktorou chceli zločin spáchať. Podobných prípadov bolo v minulosti viacero.

Streľba po slovensky

Zahraničné portály už v minulosti nazvali Slovensko akýmsi hypermarketom zbraní pre mafiu, teroristov a podsvetie. Opakove totiž pri svojich akciách využívajú samopaly, revolvery a náboje zakúpené na Slovensku. Aktuálne vo Veľkej Británii riešia ďalší taký prípad.

“Detektívi vyšetrujú streľbu, ktorá sa odohrala pred deviatimi mesiacmi v Bootle, pričom poškodila okná a stenu domu,” píše Liverpoolecho. V prípade sú obvinení dvaja muži a jedna žena.

“Išlo o slovenskú samonabíjaciu pištoľ Grand Power 9-mm PAK s hlavňou do 30 cm,” uvádza britský portál. Strelci majú na krku obvinenia z pokusu ublíženia na zdraví a marenia spravodlivosti.

Zlá povesť

Európske policajné a justičné zložky už Slovensko dobre poznajú ako zdroj ilegálnych zbraní aj z minulosti. Nedávno španielske úrady rozbili najväčšiu sieť obchodníkov so zbraňami v Európe.

Španieli zadržali až 12 tisíc kusov zbraní a munície vrátane nástrojov schopných zostreliť lietadlo. Podľa indícií smeroval pôvod zbraní na Slovensko.

Pred dvoma rokmi francúzske bezpečnostné zložky vyhlásili, že slovenské znefunkčnené zbrane poslúžili džihádistom nielen pri útokoch v Paríži na redakciu Charlie Hebdo, ale aj na koncerte kapely Eagles of Deadmetal, čo predstavuje viac ako 130 obetí.

Vo Veľkej Británii pred dvoma rokmi odsúdili dvoch britských gangstrov, ktorí pašovali do krajiny zbrane získané v slovenskom obchode. Chvastali sa, že sú oficiálni gangstri a doviezli tridsaťjeden automatických zbraní v hodnote sto tisíc libier.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM