Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zasa sme za pašerákov zbraní…

Samopal a množstvo nábojov sa snažili na britskú pôdu prepašovať dvaja muži so slovenskými pasmi. Podľa polície mala zbraň skončiť v rukách kriminálneho podsvetia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zasa sme za pašerákov zbraní…
Zdroj: TASR

Slovensko je už v zahraničí známe ako zdroj rôznych zbraní, ktoré čiernymi cestičkami prúdia do celej Európy. Napríklad Francúz Claude Hermant priviezol do svojej domoviny minimálne 250 bojových zbraní v rokoch 2013 – 2015, aby zásoboval francúzske podsvetie. Šesť slovenských samopalov skončilo aj v rukách teroristu Amedyho Coulibalyho, ktorý vraždil v parížskom kóšer obchode v roku 2015. Džihádisti vtedy zaútočili aj na redakciu francúzskeho časopisu Charlie Hebdo a celkovo zabili sedemnásť nevinných obetí. Britský portál Liverpoolecho teraz pridáva ďalší prípad.

Zbraň v dodávke

Liverpoolecho píše o aktuálnom záťahu britských hraničných policajtov v prístave Dover, kde objavili “nabitú východoeurópsku zbraň,” ktorá mala potenciál spôsobiť masové vraždenie. “Samopal vyrobený na Slovensku objavili pohraničníci, keď prehľadali chladiacu dodávku. Zbraň bola nabitá a ukrytá v špeciálne upravenom priestore,” uvádza portál.

Liverpoolecho upresňuje, že išlo o samopal Stribog SR9 a vedľa neho sa nachádzali aj časopisy a stovky nábojov. Nález okamžite viedol k zadržaniu dvoch Slovákov, ktorí už dlhší čas na britských ostrovoch žijú. Chytili ich v Liverpoole. Jeden z nich dodávku aj šoféroval. “Peter Král a Marek Platko sa teraz podrobujú výsluchu a následne by sa koncom mesiaca mali postaviť pred súd,” píše portál.

Dodávatelia podsvetia

Predstaviteľ polície pre portál vyhlásil, že nález je obzvlášť závažný, pretože mal s najväčšou pravdepodobnosťou slúžiť na nekalé úmysly. “Vôbec nepochybujem o tom, že ak by sme tú zbraň nenašli, skončila by v kriminálnom podsvetí… je možné s ňou hromadne vraždiť ľudí a preto myšlienka, že ju majú v rukách gangstri, je skutočne hrozná.”

Zadržaný slovenský samopal je totiž samonabíjací a funkčný, takže je ideálny aj na spáchanie teroristického útoku. “Sme odhodlaní robiť všetko pre to, aby sme zastavili prílev takýchto smrtiacich zbraní do britských ulíc a obmedzili tak násilný zločin,” dodal policajný dôstojník. Upresnil, že minulý rok zadržali uniformovaní muži viac ako desať tisíc pašovaných útočných zbraní.

V tomto prípade vystupovali Slováci ako priami dovozcovia samopalu. Častejšie však fungujú skôr ako dodávatelia a cez hranicu preváža tovar miestny človek. Vo Veľkej Británii minulý rok odsúdili dvoch britských gangstrov, ktorí pašovali do krajiny zbrane získané v slovenskom obchode. Chvastali sa, že sú oficiálni gangstri a doviezli tridsaťjeden automatických zbraní v hodnote sto tisíc libier.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM