MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Žbirka v úprimnom rozhovore. Vstúpi do politiky?

Ako vlastne legenda slovenskej populárnej hudby získala prezývku Meky? A vedeli ste, že mu tak hovorila aj vlastná mama? Miro Žbirka vpustil novinárov do svojho súkromia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Žbirka v úprimnom rozhovore. Vstúpi do politiky?
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Aktuálne sa do kín dostal film Meky, ktorý rozpráva o živote jedného z najpopulárnejších slovenských hudobníkov Mira Žbirku. Novinári českého portálu idnes.cz využili príležitosť vytiahnuť z neho vo veľkom rozhovore zaujímavé detaily z jeho života.

Ako vznikol Meky

Mira Žbirku pozná verejnosť pod prezývkou Meky. V rozhovore pre idnes.cz vysvetľuje, že takto ho volajú už od útleho detstva.

“Keď sme hrali futbal, kamarát Vlado Ročák povedal, že budem Meky. Tú prezývku mi dal preto, že k nám v tej dobe chodili hrať kanadskí hokejisti. V ich zostave bolo niekoľko hráčov, ktorí mali pred menom Mc. Ešte v ten deň mi tak všetci začali hovoriť,” hovorí Žbirka pre idnes.cz.

Keďže Mirova mama bola Angličanka, ktorú do Bratislavy priviedla láska k jeho slovenskému otcovi, rýchlo si túto prezývku osvojila aj ona.

“Meky jej znelo príjemne a bolo jej to blízke. Mám fotku z detstva, mal som na nej asi štyri roky, a na jej opačnú stranu mama rukou napísala Mackie. Veľmi rýchlo prijala prezývku, ktorú mi nedala,” dodáva obľúbený spevák.

Ako je to s politikou

Meky priznáva, že sa vždy živo zaujímal o spoločenské a politické dianie. Napokon, v roku 1993 to bol aj nastupujúci mečiarizmus, ktorý ho presvedčil odsťahovať sa s rodinou do Prahy. Svoje verejné angažovanie však berie veľmi zodpovedne.

“Vždy ma zaujímalo, čo sa deje. Som však už vo veku, keď nestrieľam len tak do sveta urýchlené názory. Najprv si treba všetko premyslieť a dívať sa na veci s absolútnym porozumením,” hovorím M. Žbirka.

Dodáva, že keď už sa má k niečomu verejne vyjadriť, spraví to až v rozhodujúcom momente. Takto to cítil napríklad v roku 1998, keď sa končil mečiarizmus a Meky prišiel zahrať na námestie, aby podporil zmenu.

“Žeby som ale chcel vstúpiť do politiky, alebo sa k nej vyjadrovať každý deň, to ani náhodou,” priznáva sa Meky.

Úprimne pridáva, že to celé vníma ako tenký ľad: “Človek môže začať veriť svojej pravde, stať sa neústupným a žiť v domnení, že jediná pravda je tá jeho. Koľkokrát v živote som si ale o niečom niečo myslel a teraz si o tom myslím niečo iné.”

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM