Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ženy márne volajú po spravodlivosti

Až dve tretiny ľudí, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, sú ženy. Slovenky čelia najväčšej miere nerovnosti v porovnaní s mužmi v EÚ. Menej zarábajú a majú menšie možnosti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ženy márne volajú po spravodlivosti
Zdroj: TASR

Španielsky portál El País si všíma ťažkú situáciu žien na Slovensku z hľadiska rovnosti šancí. Už v titulku článku konštatuje, že Slovenky odvádzajú rovnakú prácu ako muži, majú viac skúseností a predsa dostávajú menší plat. Mizivé je aj ich zastúpenie vo verejnom a korporátnom svete, kde sa do vedúcej funkcie dostane len zopár z nich. Ako príklad uvádza životnú skúsenosť slovenskej výtvarníčky, ktorá vyučuje na košickej univerzite Svetlany Fialovej.

Toto napáli

“Svetlana Fialová sa vrátila z letnej dovolenky plná elánu vrhnúť sa do nového akademického roka, keď stretla starého známeho, ktorý začínal učiť na tej istej fakulte,” začína rozprávanie El País. Po krátkej debate sa Svetlanin priateľ posťažoval, že dostane príliš malý plat.

Po chvíli sa mladá výtvarníčka dozvedela, že ten malý plat pre začínajúceho pedagóga je 600 eur, čo je viac ako dostáva ona po niekoľkých rokoch praxe. Rovnakú mzdu dostali aj ďalší dvaja nastupujúci vyučujúci – muži. Španielsky portál uvádza, že keď prišla napálená domov, napísala rozhorčený status na sociálnu sieť: “Rovnaké vzdelanie, rovnaký objem práce, či dokonca menej, o dva roky kratšia prax a predsa vyšší plat – nie je to mýtus, ženy dostávajú za tú istú prácu menej peňazí ako muži!"

Sme na európskom dne

“Prípad Svetlany Fialovej nie je na Slovensku ničím ojedinelým,” píše El País a dokladá to aj konkrétnymi štatistikami. Keď Slovensko vstupovalo do EÚ malo najväčšiu platovú priepasť medzi mužmi a ženami v rámci európskeho klubu. Tento nepriaznivý pomer sa postupne zlepšoval aj pod tlakom Bruselu, ale stále zostáva na úrovni 19 percent. To je viac ako európsky priemer. Tešiť nás môže, že horšie sú na tom ešte stále Britky (21 percent) alebo Nemky (22 percent).

Ženy vo všeobecnosti zastávajú horšie platené pozície a pýtajú si menej peňazí. Výsledkom je, že “dve tretiny ľudí, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, sú ženy,” píše El País.

Slovenská spoločnosť je však nespravodlivá voči ženám aj v iných oblastiach. “Slovensko vykazuje jednu z najväčších nerovností medzi mužmi a ženami v Európe… Horšie sú na tom ženy už len v Rumunsku, Maďarsku a v Grécku. Ich zastúpenie v politike je len symbolické a rovnako nezastávajú veľa významných miest ani vo svete biznisu,” píše španielsky portál.

Túto smutnú realitu potvrdzuje aj osobná skúsenosť Svetlany Fialovej. “Hoci medzi študentami je prevaha žien, univerzita je absolútne ovládaná mužmi, ktorí sedia vo vedení všetkých oddelení.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM