Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ženy v parlamente? Aj Rwanda je na tom lepšie

Švajčiarky oslavujú svoj historický úspech. V nedávnych parlamentných voľbách zvýšili svoje zastúpenie v parlamente na 42% a to získali volebné právo až v roku 1971.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Ženy v parlamente? Aj Rwanda je na tom lepšie
Zdroj: TASR

Ženy v Československu si mohli slobodne vybrať svojich zástupcov do parlamentu už v roku 1919. Na medzinárodné pomery to bolo pomerne skoro a Československo sa tak zaradilo medzi pokrokové krajiny. So zastúpením žien – poslankýň v parlamente to však bolo horšie a veľmi sa to nezlepšilo ani do dnešných čias. Zato Švajčiarky oslavujú svoj historický triumf.

Afrika vedie!

Málokto by asi tipoval, že dvere do politiky majú najviac na svete otvorené ženy v Afrike. Švajčiarsky portál rts.ch rekapituluje, že v prvej svetovej desiatke krajín s najvyšším zastúpením žien v parlamente sú až štyri africké štáty.

Na prvom mieste je Rwanda, kde v parlamente sedí až 60% zástupkýň ľudu.

V prvej desiatke sú aj štyri európske krajiny, ale Slovensko by ste medzi nimi hľadali márne. V Španielsku, Belgicku, Fínsku a Švédsku majú ženy v parlamente takmer polovičné zastúpenie. Aktuálne sa k premiantom v tomto smere pridalo aj Švajčiarsko, kde v posledných voľbách získali poslankyne 42% mandátov.

“V rámci Európy sú na tom najhoršie Slovensko a Grécko, kde ženy v parlamente dosahujú sotva 20% podiel, alebo Maďarsko, kde ich je len 12,5%. Pochváliť sa nemajú čím ani USA, kde v Snemovni sedí 23% žien,” píše švajčiarsky portál.

Zelení vytiahli ženy

Posledné švajčiarske voľby boli veľkým víťazstvom najmä pre dve zelené strany, ktoré dokázali svojou agendou ochrany životného prostredia masívne osloviť voličov. A práve tieto zelené strany dostali do parlamentu najviac žien. Ich podiel na straníckych kandidátkach tvoril viac ako polovicu.

Podľa švajčiarskeho portálu je tento volebný výsledok ovplyvnený ženským štrajkom zo 14. júna, v ktorom Švajčiarky demonštrovali za rovnosť v platovej politike a väčšiu ústretovosť štátu a zamestnávateľov pri ich snahách zosúladiť rodinný a pracovný život. Tento názor pre rts.ch potvrdila aj bývalá švajčiarska prezidentka Micheline Calmy-Reyová.

“Ženy majú iný pohľad na politiku, oveľa viac vyznávajú potrebu ochrany životného prostredia, sú nositeľkami života, takže si zaslúžia byť v centre záujmu,” dodala exprezidentka pre rts.ch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM