Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zlaté Moravce majú svetové renomé. Dôvodom je klíma

Boj o záchranu planéty už dávno nie je len okrajová záležitosť pár ekologických nadšencov. Aj na Slovensku už máme prvé mesto, ktoré celkom vážne vyhlásilo stav klimatickej núdze.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zlaté Moravce majú svetové renomé. Dôvodom je klíma
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Zlaté Moravce to s ochranou životného prostredia myslia smrteľne vážne. Poslanci aktuálne vyhlásili v meste stav klimatickej núdze a tomu prispôsobili aj viaceré aktivity. Samospráva využíva elektromobily, na mestskom úrade nenájdete plastové poháre a fľaše a rovnako by to postupne malo vyzerať aj na všetkých verejných podujatiach v Zlatých Moravciach. Ich zelené odhodlanie si všíma aj portál Themayor.eu.

Historický počin

Zelené témy sú momentálne v Európe i vo svete veľmi trendy a Slovensko zjavne nezaostáva. “Slovenské mesto Zlaté Moravce vstúpilo do histórie,” píše themayor.eu v súvislosti s vyhlásením stavu klimatickej núdze na území mesta. Portál dodáva, že pre samosprávu to rozhodne nie sú len prázdne slová:

“Zlaté Moravce už horlivo pracujú na konkrétnych opatreniach s cieľom ochrany životného prostredia,” píše themayor.eu a vymenováva aj konkrétne body:

  • Nahradenie plastov ako sú fľaše, príbory, igelitky, poháre, slamky a pod. ekologickými alternatívami z prírodných materiálov ako je keramika, sklo, textil, biodegradovateľné plasty atď.
  • Zvýšenie množstva zelene na uliciach
  • Motivovanie občanov, aby separovali a spracovávali svoj odpad
  • Propagovanie cyklistiky a chôdze ako najlepších foriem dopravy

Chcú byť príkladom

Portál cituje aj slová primátora Zlatých Moraviec Dušana Husára, podľa ktorého musí ísť samospráva svojim občanom príkladom. Preto na mestskom úrade používajú dva elektromobily, zavrhli všetky jednorazové plasty a plánujú veľké zmeny aj mimo úradu:

“Mesto chce na štadióne vybudovať rezervoáre zbierajúce dažďovú vodu, z ktorých sa následne bude zavlažovať futbalové ihrisko. Je to ideálny spôsob ako ušetriť čas, energiu a predovšetkým znížiť plytvanie vodou,” vymenováva themayor.eu. Zlatomoravčanom by sa tiež malo uľaviť od letných horúčav v meste vďaka využitiu nových moderných technológií.

Všetky zelené ciele Zlatých Moraviec sú spísané v mestskej deklarácii, ktorú poslanci vydali spolu s vyhlásením stavu klimatickej núdze. “Predstavitelia mesta dúfajú, že vďaka stanoveniu a napĺňaniu jasných cieľov dokážu inšpirovať aj ďalšie slovenské obce a mestá, aby sa pridali k boju proti klimatickej zmene,” dodáva portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM