Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zostrojil si lietajúci stroj a preletel hranice

Vynaliezavý Ukrajinec si doma v dielni zostrojil už na prvý pohľad unikátny lietajúci stroj. Pôsobí síce trochu smiešne, ale funguje a dokázal svojho majiteľa dostať až na slovenské územie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zostrojil si lietajúci stroj a preletel hranice
9
Galéria
Zdroj: TASR

Hoci už nežijeme vo svete ostnatých drôtov, stále sa nájde dosť cudzincov, ktorí pre vytúženú cestu na Západ riskujú aj vlastný život. Slovensko pritom nie je pre Ukrajincov nedostupná krajina.

Od roku 2017 nepotrebujú na cestu do Európskej únie ani víza, čo značne zjednodušilo ich možnosti navštíviť krajiny na západ od ich hraníc. Napriek tomu sa jeden Ukrajinec rozhodol, že na Slovensko vycestuje veľmi netradičným a hlavne nelegálnym spôsobom.

Príliš veľa hluku

Nelegálneho lietajúceho migranta z Ukrajiny prezradil príliš hlučný motor jeho podomácky vyrobeného stroja. Zvláštny zvuk, ktorý sa niesol nočnou krajinou, upútal totiž pozornosť policajtov v okrese Sobrance. Do pátracej akcie okamžite vyrazilo niekoľko hliadok spolu s colníkmi z Michaloviec. Akciu podrobne približuje český portál lidovky.cz.

„Lietajúci motorový stroj aj jeho pilota našli na poli medzi obcami Jenkovce a Bežovce v piatok skoro ráno. Muža s ukrajinským občianstvom zadržali a predviedli na policajné oddelenie. Prípad sa prešetruje ako neoprávnené prekročenie hranice,“ dodávajú Lidovky.

Nie je to prvý raz

Nevedno, čo presne Ukrajinca motivovalo preletieť takto riskantne štátnu hranicu a koledovať si o pobyt za mrežami. Portál neuvádza, že by pašoval nejaký tovar alebo utečencov. V minulosti mali podobné prípady práve takýto motív.

„Pred rokom pašoval prevádzač cez slovensko-ukrajinské hranice Afgáncov za pomoci motorového rogala. Pred dvoma rokmi vyložilo malé lietadlo pri obci Hatalov desať Indov. Pilot však stačil odletieť späť za hranice ešte pred príchodom slovenskej polície,“ vymenováva portál.

V roku 2015 sa podobný prípad nelegálneho preletu štátnej hranice skončil tragicky. Asi pätnásť kilometrov za „čiarou“ ukrajinský vrtuľník havaroval a na jeho palube zahynulo sedem ľudí.

Zostrojil si lietajúci stroj a preletel hranice
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM