ELA Zo zahraničia

SVET sa prefarbil do MODRO-ŽLTEJ a spojil proti Rusku: Putin je VRAH!, kričia Európania

Zhromaždenia a akcie na podporu Ukrajiny sa počas víkendu konali nielen na Slovensku, ale aj v ďalších európskych mestách.

Ilustračný obrázok k článku SVET sa prefarbil do MODRO-ŽLTEJ a spojil proti Rusku: Putin je VRAH!, kričia Európania
16
Galéria
Zdroj: TASR

Česko

Tisíce ľudí sa zišli v nedeľu popoludní na Václavskom námestí v Prahe, aby podporili Ukrajinu, ktorá od štvrtka čelí ruskej invázii. TASR informuje na základe správy spravodajského servera Novinky.cz.

Zhromaždenie, ktoré sa koná pod heslom „Stojíme za Ukrajinou“, zvolal spolok Milion chvilek pro demokracii. Vystúpili na ňom český premiér Petr Fiala i ukrajinský veľvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Mnohí z účastníkov zhromaždenia mali na oblečení modro-žlté stužky a niesli transparenty s nápismi namierenými proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a vojne, píše server Novinky.cz.

V dave stáli i plačúce osoby a niektorí ľudia mali v rukách modré a žlté kvety.

V Prahe sa podľa Noviniek.cz konala demonštrácia aj pred budovou ruského veľvyslanectva. Spravodajský webový portál Českého rozhlasu, iRozhlas.cz, informuje o proteste, ktorý sa konal v Brne. Podvečer sa majú demonštranti stretnúť i v Českých Budejoviciach, dodal iRozhlas.cz.

Maďarsko

Vyše 500 ľudí protestovalo v sobotu podvečer v Budapešti pred ruským veľvyslanectvom proti vojne na Ukrajine, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na spravodajský server telex.hu.

„Putin domov!“, „Putin je terorista“ či „Putin je vrah“, skandoval dav s ukrajinskými vlajkami pred budovou Veľvyslanectva Ruskej federácie na Bajzovej ulici.

Protestnú akciu vyhlásilo Ukrajinské združenie Jednota, ktoré vyzvalo na podporu Ukrajiny v boji proti ruskej agresii.

Berlín

Viac než 100-tisíc ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochode v nemeckej metropole Berlín na znak solidarity s Ukrajinou, kde prebieha ruská vojenská invázia, uviedla tamojšia polícia. Informovala o tom agentúra AFP.

Mnohí z účastníkov pochodu mali na sebe oblečenie v modro-žltých farbách ukrajinskej vlajky. Nemecká polícia odhadla účasť najmenej na „nízke šesťciferné číslo“. Organizátori pochodu uviedli, že sa ňom zúčastnilo až pol milióna ľudí, píše AFP.

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) tiež oznámila, že od nedele ponúkne bezplatné jazdy vlakom pre ukrajinských utečencov unikajúcich pred vojnou z Poľska do Nemecka.

Do šesť vlakov denne jazdí v súčasnosti z Poľska do Nemecka, uviedla spološnosť s tým, že pripravuje „čo najrýchlejšie“ zvýšenie tejto kapacity.

Rakúsko

Niekoľko tisíc ľudí protestovalo v sobotu v rakúskej metropole Viedeň proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho invázii na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA.

Jedna zo žien z Ukrajiny, ktorá sa nachádzala v dave demonštrantov, vyzvala Rusov, aby prejavili aktívny odpor voči Putinovi.

„Urobte niečo, pre Boha,“ uviedla v ruštine.

Ďalší z demonštrantov vyzval Rusov žijúcich mimo Ruska, aby kontaktovali svojich tamojších príbuzných a nabádali ich na protesty, píše DPA.

Demonštrácie proti ruskému vojenskému útoku na Ukrajinu sa rozšírili aj do ďalších rakúskych miest. Polícia v mestách Graz a Linz informovala, že koniec ozbrojeného konfliktu tam požadovalo niekoľko stoviek ľudí.

Estónsko

Desaťtisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na zhromaždeniach v mestách v Estónsku na znak solidarity s Ukrajinou, ktorá čelí vojenskej ofenzíve zo strany Ruska. Informovala o tom agentúra DPA.

Na Námestí slobody v centre hlavného mesta Tallinn sa zišlo niekoľko tisíc ľudí, aby vyjadrili protest proti vojne na Ukrajine. Podľa polície sa na demonštrácii a následnom hudobnom koncerte za Ukrajinu podľa odhadov zúčastnilo až 30-tisíc ľudí, ktorí mávali ukrajinskými i estónskymi vlajkami a transparentmi.

„Svet, aký sme poznali pred týždňom, už neexistuje,“ povedal v prejave na zhromaždení estónsky prezident Alar Karis. Ako dodal, vojna prebiehajúca na Ukrajine je „nepredstaviteľná, absurdná a strašná“.

„Toto nie je vojna ruského ľudu proti Ukrajine a Ukrajincom. Toto je vojna (ruského prezidenta) Vladimira Putina,“ zdôraznil estónsky prezident.

Fínsko

Viac než 10-tisíc ľudí demonštrovalo v sobotu proti ruskej invázii na Ukrajine na niekoľkých protestných zhromaždeniach vo fínskej metropole Helsinki. Informovala o tom agentúra DPA.

Všetky demonštrácie boli podľa vyjadrení fínskej polície pokojné. Na záberoch bolo vidieť ľudí v centre hlavného mesta mávajúcich ukrajinskými vlajkami alebo transparentmi, na ktorých bolo napísané „Zastavte Putina – Zastavte vojnu“. Niektorí demonštranti tiež pochodovali pred ruskou ambasádou.

Londýn

Stovky ľudí v sobotu pred budovou ruského veľvyslanectva i pred sídlom britského premiéra na Downing Street v Londýne žiadali stiahnutie Ruska z Ukrajiny.

Protesty sa konali aj v ďalších britských mestách. TASR informuje na základe správ prevzatých od agentúry DPA a stanice BBC. Ľudia podľa DPA na múry v okolí budovy ruského veľvyslanectva v londýnskej štvrti Kensington hádzali vajcia, písali na ne kriedou odkazy a postriekali ich falošnou krvou.

Aj Rusko

Ruskí protivojnoví aktivisti vyšli aj v nedeľu do ulíc od Moskvy po Sibír na protest proti invázii Ruska na Ukrajinu napriek každodennému zatýkaniu stoviek demonštrantov. Informovala o tom agentúra AFP.

Demonštranti sa schádzali na protestných zhromaždeniach či pochodovali centrami miest, skandujúc „Nie vojne!“ v čase, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil uvedenie jadrových síl do stavu pohotovosti.

Protesty proti invázii na Ukrajinu sa v Rusku začali vo štvrtok a odvtedy pokračovali každým dňom aj napriek tomu, že ruská polícia pohotovo zakročila voči takýmto zhromaždeniam a začala zatýkať ich účastníkov.

Nedeľňajšie protesty sa zdali menšie než tie, ktoré sa konali vo štvrtok, v prvý deň ruského útoku na Ukrajine, keď sa v Moskve a Petrohrade zišli tisíce ľudí. Ich skutočný rozsah však bolo ťažké posúdiť, konštatuje AFP.

V Petrohrade, kde sa v centre mesta zhromaždili desiatky ľudí, polícia v plnej výstroji v nedeľu zadržiavala jedného demonštranta za druhým a niektorých z nich ťahala do policajných dodávok, hoci demonštrácia bola pokojná a nedošlo k žiadnym násilným incidentom.

Podľa ľudskoprávnej skupiny OVD-Info, ktorá sleduje politicky motivované zatýkanie, polícia do nedeľného popoludnia kvôli účasti na protivojnových demonštráciách zadržala v ten deň najmenej 356 Rusov v 32 mestách, píše AFP.

Súvisiace články

Po celej Európe sa konajú protesty
16
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM