Prokop Slováček Svet

Svet sa asi zbláznil. Ľudia naháňajú virtuálne príšery. Na cintorínoch i na diaľniciach

Zhruba 20 rokov po tom, sa na trhu objavili prví Pokémoni, megaúspešná hra od spoločnosti Nintendo, prišlo k ich znovuzrodeniu. Tieto vreckové príšerky sa presťahovali do smartfónov a spôsobili celosvetové šialenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Svet sa asi zbláznil. Ľudia naháňajú virtuálne príšery. Na cintorínoch i na diaľniciach
Zdroj: TASR

Hra Pokémon Go spája virtuálny priestor s realitou. Umožňuje hráčom, aby sa pohybovali vo svojom skutočnom okolí a pritom pátrali na displejoch smartfónov po virtuálnych postavičkách Pokémonov.

Šialenstvo, kult, bláznovstvo

Stačilo pár dní od uvedenia na trh, aby vznikol doslova kult, ktorý si získal milióny priaznivcov po celom svete. Ide o mobilnú aplikáciu pre Android, ktorá umožňuje chytať pokémonov v reálnom čase a priestore, precvičovať ich v telocvičniach a rozmnožovať ich.

„Používatelia aplikácie vidia virtuálne postavičky cez svoj smartfón v reálnom priestore, často na nevhodných až život ohrozujúcich miestach. Fascinujúci prvok tejto hry je práve táto interakcia s realitou a nutnosť používateľa vydať sa do sveta a chytať virtuálne stvorenia, ktoré môžu hráčovi ujsť. Šialene? Nepochybne. Úspešné? Veľmi“, napísal portál PC REVUE.

Čítajte aj: Hra, pri ktorej ide o zábavu i život! Pokémoni po čase opäť útočia a darí sa im to

Nebezpečná aplikácia

Ešte len uvidíme, kam až zájde šialenstvo s názvom Pokémon Go. Už teraz sú však médiá plné informácií o tom, čo všetko spôsobili a na akých nevhodných miestach sa objavili chytači príšer. Hráči akoby stratili rozum i kontakt s reálnym svetom, keď sú zabraní do hry.

Podľa portálu www.pcrevue.sk už nezisková organizácia National Safety Council z USA vydala varovanie, aby boli chodci obozretní a aby vodiči nepoužívali aplikáciu počas jazdy. Možno to vyznie bizarne, ale zrejme je takáto výzva nutná.

„Len v minulom roku bolo zranených až 11 000 chodcov kvôli používaniu mobilných zariadení počas šoférovania. Hovoríme o čase a číslach ešte pred aplikáciou Pokémon,“ napísal portál.

Čítajte aj: Pokémoni alebo kód, ktorý vám pokazí telefón či tablet? Dajte si pozor, čo sťahujete!

Raketový začiatok

Nová hra získala už na začiatku sľubné recenzie. V USA bola podľa odhadu analytickej spoločnosti SimilarWeb za prvé dva dni od jej spustenia 8. júla nainštalovaná do viac ako 5 % zariadení s operačným systémom Android.

A ďalší údaj hovorí, že túto hru v uplynulých dňoch užívatelia hrali v priemere 43 minút denne, čo znamená, že jej venovali viac času ako aplikáciám WhatsApp alebo Instagram.

Pokemon GO je zadarmo a Nintendo nie je jediným investorom alebo tvorcom hry. Hru samotnú vytvorili spoločnosti Niantic a Pokemon Company. Nintendo vlastní tretinový podiel v Pokemon Company a obe firmy majú nezverejnený podiel v Niantic.

pokemoni video promo
1
Galéria
Pokemoni
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM