Monika Hanigovská Správy Zo Slovenska

Svetoznámy lovec stromov prišiel na Slovensko: Obdivoval zelený skvost aj históriu

Trnavskú župu navštívil Rob McBride, ostrieľaný cestovateľ, ambasádor starých a významných stromov. Nadchla ho miesto, kde sa spája história aj krása. V Kopčanoch sa neubránil ani objatiu.

Ilustračný obrázok k článku Svetoznámy lovec stromov prišiel na Slovensko: Obdivoval zelený skvost aj históriu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Do Trnavskej župy sa vydal environmentalista Rob McBride, bojovník a ochranca vzácnych a významných stromov, ktorý pravidelne informuje aj v britskej BBC na tamojšiu tému aktívnej ochrany zelených pľúc zeme.

Britský Tree Hunter, tzv. lovec stromov sa vydal do Kopčian. Cieľom jeho návštevy bola prehliadka zeleného skvostu – Lipy veľkolistej. Prezrel si víťaza ankety Strom roka 2018 a súčasne jediného slovenského finalistu v prebiehajúcej celoeurópskej súťaži Európsky strom 2019.

Keď sa spája história a krása

Ochrancu stromov dojala lokalita na okraji tamojšej obce. A nebolo to len samotnou lipou. „Je to veľmi staré miesto. Strom nie je taký starý ako kostolík, ale spoločne vytvárajú skvelé miesto. Je to fantastická kombinácia, že stoja pri sebe. História a krása. Strom má dobrú ochranu zhora,“ zhodnotil s úsmevom Rob McBride.

Magický obraz stromu totiž dotvára tesná prítomnosť kostolíka z 9.-10. storočia, ktorý patrí medzi najstaršie stavby veľkomoravského obdobia na Slovensku.

Nielen obdivoval, ale aj objal

Lovec stromov, ktorý roky poukazuje na ohrozené dreviny, sa kopčianskeho skvostu aj doslovne dotkol. Po prezretí stromu, lipu jednoducho objal.

„Je to veľmi intenzívny pocit. Ukľudňuje to. Tep sa spomalí, dýchanie je pravidelnejšie. Cítite úplne inú energiu ako v uliciach mesta,“ prezradil záchranca stromov.

235-ročná Lipa veľkolistá, ktorá je v ankete Európsky strom roka pomenovaná ako Lipa strážiaca tajomstvá získala už vyše sedemtisíc hlasov. Zahlasovať za slovenský strom môžete priamo po kliknutí SEM. Kompletnú finálovú 15-tku si môžete pozrieť na preklik TU.

OBRAZOM: Kopčany navštívil britský lovec stromov
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM