Klaudia Goncalves Správy Zo Slovenska

T. Drucker: Treba zmeniť a opraviť to, čo nefunguje. Inak budú ľudia frustrovaní

Zmena sama osebe nestačí, Dobrá voľba ju pripravuje k lepšiemu ponúknutím konkrétnych riešení pre zlepšenie života ľudí.

Ilustračný obrázok k článku T. Drucker: Treba zmeniť a opraviť to, čo nefunguje. Inak budú ľudia frustrovaní
Zdroj: TASR

Podľa lídra strany Dobrá voľba Tomáša Druckera nestačí vo februárových parlamentných voľbách presadzovať zmenu, dôležité je ponúknuť konkrétne expertne pripravené riešenia, ktoré ľuďom zlepšia život.

(Nesplnené) sľuby nám ubližujú

„Zmena môže byť k lepšiemu aj horšiemu. Už sme tu po revolúcii zažili zmeny, aj veľa nádeje. A čo sa stalo? Prišli oportunisti, často prezlečení komunisti, prišli sklamania. A to je to, čo najviac ubližuje spoločnosti, sľuby, ktoré nedodržíte,“ povedal Drucker v diskusii na Tablet.tv.

„Nehovoríme, že všetko treba zmeniť a zbúrať. Treba zlepšiť a opraviť to, čo nefunguje,“ uviedol Drucker na sociálnej sieti a zdôraznil, že strana Dobrá voľba má tím skúsených ľudí a svoje priority.

„Áno, máme svoje priority. Zdravotníctvo, mladí ľudia, seniori … ale aj spravodlivý a fungujúci štát či dobrý život a dobrá práca v našich regiónoch,“ zhrnul priority strany Drucker.

Ako prvých dvoch odborníkov v strane Drucker predstavil Luciu Kurilovskú, uznávanú odborníčku, ktorá je podľa jeho slov schopná priniesť aj realizovať dobré riešenia v oblasti spravodlivosti.

Za najsilnejšieho reprezentanta regionálnej politiky označil Drucker Michala Sýkoru, ktorý podľa neho nepotrebuje robiť kariéru, ale chce zlepšiť rozhodovanie o reálnom živote. „Ten prebieha v mestách, obciach, v konkrétnych domácnostiach,“ dodal Drucker.

Demografický vývoj roboti nezachránia

Za veľkú výzvu pre spoločnosť považuje Drucker nepriaznivý demografický vývoj, ktorý podľa neho nedokáže plne kompenzovať ani rastúca efektivita výroby. „Bude nám chýbať do 20 percent ekonomicky aktívnej populácie, to nenahradia žiadne roboty,“ tvrdí Drucker.

Priority Dobrej voľby sú preto jasné: mladé rodiny a silná rodinná politika, pracujúci a seniori, najmä tí odkázaní.

„Ak nezačneme riešiť problémy týchto skupín obyvateľstva a to, čo ich trápi v každodennom živote, potom zákonite nastúpi frustrácia. A tá môže vyústiť až do ich odchodu zo Slovenska. Musíme sa snažiť o to, aby tu chceli žiť, pracovať a aby sa nebáli mať viacdetné rodiny,“ uviedol Drucker.

Podporíme rast pôrodnosti

Spoločnosť by podľa Druckera mala aktívne podporovať rast pôrodnosti. Ak sa dnes rodina rozhodne mať napríklad päť detí, ekonomicky na to podľa Druckera celý život dopláca.

„Bude mať obrovský problém sa zamestnať, lebo zamestnávatelia neradi zamestnávajú matky s deťmi. Na dlho vypadne z ekonomicky aktívneho života a sedem ľudí bude ťahať jeden človek. Na dovolenku asi nepôjdu k moru. A keď zostarnú, je vysoká pravdepodobnosť, že táto matka bude mať minimálny dôchodok," zhrnul.

Pár, ktorý má povedzme iba jedno dieťa, si toho podľa Druckera môže v živote spravidla dovoliť oveľa viac, nasporí si na vyšší dôchodok, na ktorý im v budúcnosti budú svojou prácou prispievať aj piati potomkovia spomínanej rodiny.

Dobrá voľba preto podľa Druckera navrhuje, aby každé pracujúce dieťa adresne prispievalo časťou svojich odvodov na dôchodok svojho rodiča. „Chceme, aby sa časť priebežného piliera priamo z odvodov nadväzovala na dôchodkový účet priebežného piliera starobného dôchodku jeho rodičov,“ uviedol.

Investujeme do nájomného bývania

Mladé rodiny chce jeho strana motivovať k rozhodnutiu mať deti aj ďalšími spôsobmi. „Aby si mohli dovoliť mať viac detí, aby ženy neboli v zamestnaní diskriminované, nižšie dane zo závislej činnosti podľa počtu detí, viac dovolenky matke podľa počtu detí, lepší prístup k nájomnému bývaniu,“ priblížil. „Musíme investovať do nájomného bývania. Nemôžeme mať viac ako 90 percent vlastného bývania, nemôže si to každý dovoliť a sú profesie, ktoré si to nemôžu dovoliť vôbec. Rakúsko je omnoho vyspelejšia a ekonomicky silnejšia krajina ako my a majú oveľa viac nájomného bývania,“ upozornil Drucker.

Podporíme rozvoj turizmu

Dobrá voľba podľa neho ponúka silný sociálny program, ale dôraz dáva aj na rozvoj ekonomiky. „Treba na to zarobiť. Pozrime sa na automobilky. Aká je pravdepodobnosť, že sa do desiatich rokov jedna zdvihne a odíde? Vysoká,“ myslí si Drucker. Slovensko totiž podľa neho neponúka vysokú pridanú hodnotu, automobilky sem prišli najmä kvôli nízkej mzdovej úrovni. Tá sa však postupne zvyšuje. „Čím to chceme nahradiť?,“ pýta sa Drucker. „Vidiek sa nám postupne vyľudňuje, lebo tam ľudia nemajú prácu. Pritom vôbec neinvestujeme do turizmu. To predsa robí každá krajina na svete, aj taká, ktorá má iba púšť,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM