Zo Slovenska

ŤAHÁK k 2. kolu testovania: Za čo hrozia POKUTY a kto sa môže zúčastniť?

Slovensko čaká druhé kolo plošného testovania. Zostavili sme pre vás ťahák, ktorý vám pomôže ľahšie sa orientovať v aktuálnych opatreniach.

Ilustračný obrázok k článku ŤAHÁK k 2. kolu testovania: Za čo hrozia POKUTY a kto sa môže zúčastniť?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Na Slovensku prebehne počas víkendu 7. – 8. novembra v čase od 8:00 – 20:00 hod. (s prestávkami od 12.00 do 12.45 hod. a 17.00 do 17.30 hod.) druhé kolo plošného testovania na koronavírus antigénovými testami. Pripravených je vyše 2 700 odberných miest pre asi 1,8 milióna ľudí.

Zostavili sme pre vás ťahák, ktorý vám po druhom kole testovania pomôže ľahšie sa orientovať v aktuálnych opatreniach.

Pre koho je určené testovanie?

Testovanie je určené pre všetky osoby nad 10 rokov, ktoré sa budú zdržiavať v termíne 9. – 14. novembra v tzv. červených okresoch (zoznam okresov, kde prebehne testovanie, nájdete TU). Trvalý pobyt nerozhoduje!

Zoznam „zelených“ odberových miest nájdete TU.

Otestovať sa môžete na ľubovoľnom odbernom mieste v červených okresoch, kde bude prebiehať testovanie. Na test môžu prísť aj tí, ktorí sa prvého kola plošného testovania nezúčastnili.

Potrebujem nosiť certifikát všade?

Certifikát z plošného testovania je po víkende potrebné nosiť so sebou aj v okresoch, kde sa neuskutoční druhé kolo. Alternatívou je negatívny výsledok PCR testu na nový koronavírus. V opačnom prípade neplatí daná výnimka zo zákazu vychádzania. Vyplýva to z uznesenia vlády o opatreniach vyhlásených v rámci núdzového stavu.

Obyvatelia tzv. zelených okresov, kde bolo po prvom kole menej ako 0,7 percenta ľudí pozitívne testovaných, by mali mať certifikát vydaný od 29. októbra do 1. novembra. Preukázať sa možno aj výsledkom PCR testu.

Chystáte sa do „červeného“ okresu?

V prípade návštevy červeného okresu treba mať po víkende certifikát z druhého kola testovania s dátumom od 6. do 8. novembra. Ak teda obyvateľ zeleného okresu plánuje navštíviť budúci týždeň červený región, mal by sa dať cez víkend otestovať v červenom okrese počas druhého kola testovania (7. a 8. 11.). Cesta na testovanie patrí medzi výnimky zo zákazu vychádzania.

Stačí mať certifikát v mobile?

Ako doplnila polícia, potrebné je nosiť originál dokumentu, nie jeho fotografiu v mobile či kópiu certifikátu. „Polícia bude vzhľadom na kontrolu ochranných prvkov na certifikáte uznávať iba jeho originál. V prípade, že originálny certifikát pri sebe mať nebudete, hrozí vám pokuta vo výške 1 659 eur,“ varuje polícia.

„Bohužiaľ, zaregistrovali sme snahy o falšovanie certifikátov z celoplošného testovania a preto je kontrola ochranných prvkov na mieste,“ dodáva polícia.

V súvislosti s testovaním ministerstvo obrany dôrazne vyzýva obyvateľov, aby si na certifikáty dávali pozor. V prípade ich straty alebo znehodnotenia im nebudú môcť byť vystavené nové.

Môžem sa nechať testovať znova?

Polícia v súvislosti s druhým kolom testovania vyzýva ľudí, aby sa v prípade pozitívneho výsledku testu nešli testovať znova. Žiada občanov, aby rešpektovali opatrenia a išli do karantény. „Z prvého kola celoplošného testovania evidujeme desiatky prípadov, keď občania, ktorým vyšiel pozitívny výsledok, namiesto toho, aby išli do karantény, vybrali sa znova otestovať na ďalšie odberné miesto,“ uviedla polícia, s tým, že takéto konanie je neprípustné. Podľa ich slov tak vystavujú nebezpečenstvu ďalších čakajúcich ľudí a členov odberných tímov.

Polícia tvrdí, že ide o vážne ohrozenie verejného zdravia a bude sa k takýmto prípadom stavať nekompromisne. „Polícia aktívne rieši uvedené prípady z prvého testovania a konanie občanov vyšetruje aj ako podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,“ spresnila.

KORONAVÍRUS: VŠETKY INFORMÁCIE O OPATRENIACH A HRANICIACH NA JEDNOM MIESTE ⚠️Aktualizácia 4.11. - zákaz vychádzania...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, September 25, 2020
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM