han Zo Slovenska

Taiwan sa nám ODPLATIL za darované vakcíny: KTO sa bude tešiť na teplomery a televízory?

Po tom, ako Slovensko darovalo Taiwanu 160-tisíc vakcín od AstraZenecy proti ochoreniu COVID-19, rozhodli sa taiwanské spoločnosti tento dar oplatiť.

Ilustračný obrázok k článku Taiwan sa nám ODPLATIL za darované vakcíny: KTO sa bude tešiť na teplomery a televízory?
Zdroj: Facebook.com/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Slovensku darovali 55-tisíc teplomerov a desať veľkoformátových televízorov. Dary budú slúžiť školám a zariadeniam sociálnych služieb, informoval o tom v utorok na tlačovej konferencii štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Už vedia o nás

Výmenu darov spustil v prvej vlne pandémie Taiwan, ktorý poslal na Slovensko 700-tisíc vtedy nedostatkových rúšok. „Následne, keď udrela prvá vlna na Taiwane, čo bolo so značným oneskorením, sme sa rozhodli, že je čas túto pohostinnosť oplatiť,“ povedal Galek. Slovensko preto koncom septembra poslalo na Taiwan 160.000 vakcín od AstraZenecy.

Vedúci Taipejskej reprezentačnej kancelárie v Bratislave David Nan-Yang Lee uviedol, že táto nezištná pomoc vzbudila na Taiwane veľký záujem o Slovensko a viaceré spoločnosti sa začali zaujímať, ako by pomoc oplatili. Okrem zdravotníckej firmy, ktorá darovala Slovensku 55-tisíc teplomerov v celkovej hodnote 400-tisíc eur, daroval desať veľkoformátových televízorov aj taiwanský výrobca televízorov, ktorý má závod aj na Slovensku.

Kam pôjdu

Väčšia časť teplomerov, a to 50-tisíc kusov, bude podľa predsedu Správnej rady Nadácie SPP Adriána Ďurčeka rozdelená prostredníctvom vyšších územných celkov do domovov sociálnych služieb, zvyšok je určený pre školstvo. Televízory rozdelí nadácia konkrétnym žiadateľom.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM