Rastislav Búgel Zo zahraničia

Táto obec ZAKÁZALA mobily na verejnosti! Ľudia o tom rozhodli v referende

Viete si predstaviť, že by ste na verejnosti nemohli vybrať mobilný telefón? V jednej z obcí to je realita. Rozhodli o tom jej obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Táto obec ZAKÁZALA mobily na verejnosti! Ľudia o tom rozhodli v referende
Zdroj: unsplash.com

Na francúzskych školách už platí zákaz používania mobilných telefónov. Najnovšie sa pridala aj tamojšia dedinka Seine-Port. Ako informoval portál novinky.cz, obec zašla ešte o krok ďalej a zakázala používanie mobilov na verejnosti.

Konkrétne sú telefóny zakázané pred školskými budovami, v obchodoch, pri chôdzi na ulici a na všetkých verejných priestranstvách, ak sa na nich nachádza množstvo ľudí.

Bez postihu?

Starosta Vincent Paul-Petit už vypracoval konkrétnu vyhlášku. Stalo sa tak po obecnom referende z minulého mesiaca, v ktorom bolo za zákaz mobilov na verejnosti 54 percent zúčastnených voličov.

Le Parisien však dodáva, že síce zákaz platí, no za jeho porušenie nehrozí žiadny postih. „Nie je na starostovi, aby takto zasahoval do života ľudí. Jeho dekrét nemá žiadnu relevanciu,“ povedal právnik.

Starosta hovorí o sklamaní

Referendum inicioval práve starosta a cielilo hlavne na deti. Podľa prvého muža obce totiž deti používaním mobilov „hlúpnu“.

Výsledok referenda ho však mierne sklamal. „Čakal som väčší náskok. Mobily sú predsa tak rušivé. Ľudia majú pocit, že sa im niekto stále mieša do života. To nechcem. Musíme ľuďom pomôcť,“ povedal.

Výzva rodičom

Počas referenda ľudia hlasovali o tzv. charte proti nadmernému používaniu všetkých displejov, nielen tých v telefónoch. Ako pripomína portál, súčasťou dokumentu bola aj výzva rodičom, aby v ranných hodinách, pri stole s jedlom, večer pred spaním a v spálňach nedovolili deťom pozerať sa na televíziu alebo používať tablety, počítače či herné konzoly.

Jednou zo žien, ktoré hlasovali za zákaz, bola aj 56-ročná Anna. „Odpovedala som na textovú správu, keď som išla po ulici a nepozerala sa na chodník. Zlomila som si členok, koleno a nos,“ vysvetlila svoje dôvody.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Boli by ste za zákaz používania mobilov na verejnosti aj u nás?

Áno 0%
Nie 100%
Zdroj: Nottinghamshire Police
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM