Aktualizované Zo zahraničia

Ťažké boje o Donbas: Na Ukrajine PADOL prvý český bojovník

České ministerstvo overovalo informácie, že na Ukrajine mal zahynúť prvý dobrovoľník od našich západných susedov, ktorý sa zapojil do bojov.

Ilustračný obrázok k článku Ťažké boje o Donbas: Na Ukrajine PADOL prvý český bojovník
Zdroj: AP Photo/Natacha Pisarenko

V bojoch na Ukrajine padol prvý český dobrovoľník. O život prišiel v piatok vo východoukrajinskom regióne Donbas počas bojov s ruskou armádou, potvrdil v sobotu český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Jeho telo bolo prevezené do Charkovskej oblasti. Česko je podľa Lipavského v kontakte s ukrajinskými úradmi a pokúša sa skontaktovať s rodinou.

Smrť počas hliadky

Podľa informácií spravodajcu ČT Jakuba Szántóa je zabitým českým občanom Michal J., ktorý bol na Ukrajine zrejme už od začiatku tohtoročnej invázie. Mal pôsobiť v jednotke dobrovoľníkov, ktorej veliteľom je španielsky občan. Michal J. zomrel podľa dostupných informácií počas hliadky.

„Mal byť v tej chvíli v zákopoch a bohužiaľ na miesto, kde bol, dopadol mínometný granát vypálený ruskou stranou v rámci ťažkých bojov na východnom fronte,“ dodal Szántó.

Prečítajte si tiež

Telo v hromadnom hrobe

České ministerstvo obrany dobrovoľníkov na Ukrajine neeviduje. Prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených síl 103 Čechom, koľko z nich však v skutočnosti na Ukrajine bojuje, nie je známe, pripomínajú Novinky.cz.

V súčasnom konflikte na Ukrajine už jeden Čech zomrel, ten však zrejme nebojoval. Jeho telo našli v máji v hromadnom hrobe pri ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM