Správy Zo zahraničia

Tažko tomu uveriť, pápež František už má 84: Ako oslávil svoje narodeniny?

Od chudobných občanov Ríma dostal pápež prostredníctvom vatikánskej charity kyticu slnečníc, ktorými vyzdobil kaplnku v Dome svätej Marty.

Ilustračný obrázok k článku Tažko tomu uveriť, pápež František už má 84: Ako oslávil svoje narodeniny?
Zdroj: TASR/AP

Pápež František oslávil vo štvrtok svoje 84. narodeniny „v duchu vďačnosti a jednoduchosti“ a odovzdaním charitatívneho daru pre Venezuelu. Informovala o tom agentúra DPA.

Štyri ventilátory

Pontifex narodený 17. decembra 1939 v Buenos Aires v Argentíne daroval Venezuele štyri ventilátory určené špeciálne pre deti s pľúcnymi chorobami, informoval hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Od chudobných občanov Ríma dostal pápež prostredníctvom vatikánskej charity kyticu slnečníc, ktorými vyzdobil kaplnku v Dome svätej Marty, kde býva v podkrovnom apartmáne.

Pomoc do Talianska

Vatikán tiež oznámil, že prostredníctvom Úradu apoštolskej charity – inštitúcie Svätej stolice, ktorá v mene Svätého otca pomáha chudobným – pápež poslal do talianskych miest Neapol, Bologna a Siena lieky, rúška a hygienické potreby.

Vo svojom štvrtkovom príhovore pri príležitosti Svetového dňa mieru, ktorý kokatolícka cirkev slávi 1. januára, pápež vyjadril poľutovanie nad tým, ako koronavírusová pandémia „zhoršuje navzájom súvisiace klimatické, potravinové, hospodárske a migračné krízy a spôsobuje veľké utrpenie a problémy“.

Výzva od Františka

„Myslím najmä na tých, ktorí stratili svojich milovaných príbuzných i všetkých, ktorí prišli o prácu,“ povedal František a zároveň vzdal hold zdravotníkom, farmaceutom, výskumníkom a kaplánom.

Pápež opäť vyzval politikov a súkromný sektor na zabezpečenie všeobecného prístupu k vakcínam proti ochoreniu Covid-19, a to najmä pre „chudobných a najzraniteľnej­ších“.

Vo fotogalérii si pozrite aj to, ako nedávno pápeža Františka navštívila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo Vatikáne
5
Galéria
Zdroj: TASR - Kancelária prezidenta SR

Udalosti v zahraničí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM