MI Zo Slovenska

Ťažký CHLEBÍČEK: Pekári už nevládzu! Pečivo môže byť drahšie alebo menej dostupné

Výrazný nárast minimálnej mzdy je pre celý sektor pekárenstva pohromou. Pekári budú už na jeseň rokovať s obchodnými reťazcami o zvýšení ceny, inak stúpajúce náklady neunesú.

Ilustračný obrázok k článku Ťažký CHLEBÍČEK: Pekári už nevládzu! Pečivo môže byť drahšie alebo menej dostupné
Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

Bitka o minimálnu mzdu na rok 2021 bola mimoriadne ostrá. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) napriek protestom odborárov presadil o niečo menej, ako mu kázal zákon a suma sa ustálila na hodnote 623 eur. Aj to však bude pre niektoré sektory mimoriadne náročné, napríklad pre pekárov. Ich problémy môžeme pocítiť všetci.

Prepúšťanie a zdražovanie

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov si urobil prieskum, ako sa jeho členov dotkne navýšenie minimálnej mzdy. Výsledky sú alarmujúce.

„Pri sume nad 620 eur uviedlo až 10 % pekární, že pravdepodobne budú musieť prepúšťať zamestnancov od začiatku nového roka,“ uviedla pre Dnes24 Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Pocítia tieto problémy aj priamo spotrebitelia v podobe obmedzenia dodávok čerstvého pečiva? „Na túto otázku je dnes veľmi ťažké odpovedať, nakoľko každá pekáreň urobí maximum pre to, aby dodávky prerušiť nemusela,“ upokojuje T. Lopúchová.

Približuje, že o všetkom sa rozhodne už v najbližších mesiacoch. Kľúčové riešenie by však malo byť zvýšenie ceny pečiva.

„Rozhodujúca bude jeseň, kedy drvivá väčšina pekární otvára cenové rokovania s reťazcami. Pokiaľ budú reťazce ochotné zvýšiť odbytové ceny na nasledujúci rok, zásobovanie by sa obmedzovať nemalo.“

Pečie sa v noci

Od minimálnej mzdy sa odvíjajú príplatky za prácu v noci, cez víkendy a štátne sviatky. A práve to je špecifická doména pekárov. „Až 81 percent pracovného času v pekárňach je zaťažených príplatkami – výroba i rozvoz prebieha hlavne v noci, aby ráno mali predajne čerstvé pečivo,“ približuje šéfka zväzu.

Pečie sa aj cez sviatky a víkendy, aby ľudia mali v pondelok ráno čerstvý chlieb. Preto je pre pekárov každé výrazné zvýšenie minimálnej mzdy nočnou morou.

„Podľa našej analýzy budú v roku 2021 celkové mzdové náklady pekární na pracovníkov vyššie v priemere o 90 % ako v roku 2017,“ vysvetľuje T. Lopúchová.

Smutným faktom je, že z tohto navýšenia dostanú najmenej samotní pracovníci. Väčšinu totiž zhltnú odvody a ľuďom sa z vyšších príplatkov premietne do čistej mzdy len približne tretina.

Preto pekári dlhodobo tlačia na zvyšovanie cien chleba a pečiva, ktoré je jediným spôsobom, ako sa môžu vysporiadať so stúpajúcimi nákladmi. Sťažujú sa, že v cenových rokovaniach s obchodnými reťazcami ťahajú za kratší koniec.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM