Lifestyle

Tieto známe POTRAVINY si už asi nikdy nekúpite: Môžu obsahovať SMRTEĽNÉ patogény!

Niektoré potraviny vám môžu narobiť poriadne zdravotné problémy. Je možné, že mnohé konzumujete tiež!

Ilustračný obrázok k článku Tieto známe POTRAVINY si už asi nikdy nekúpite: Môžu obsahovať SMRTEĽNÉ patogény!
Zdroj: Pexels.com

Potom, čo Netflix uverejnil dokumentárny film (P)otrava, ktorý odhaľuje praktiky potravinárskeho priemyslu a jeho regulátorov, sa niektorí diváci začali pozerať na jedlo inak.

Mnohých divákov prekvapila prítomnosť smrteľných patogénov v bežných jedlách, ktoré si len v USA každý rok vyžiada približne 3000 ľudských životov, pričom ďalšie tisíce občanov následkom jedla skončia v nemocnici.

Najnovšie sa ozvala mikrobiologička Kali Knielová a potravinársky chemik, konzultant a doktor Bryan Quoc Le. Informuje o tom NY Post.

Vedeckí pracovníci prezradili, ktorým potravinám sa vyhýbajú a nikdy si ich nevkladajú do nákupného košíka. Prečo? Jednoducho nestoja za riziko.

1) Surové, nepasterizované mlieko

Do zoznamu sa dostalo nepasterizované mlieko, ktoré sa líši od pasterizovaného tým, že nie je zohrievané a sú v ňom prítomné baktérie. Niektorí konzumenti aj tak siahajú po nepasterizovanom mlieku: „Je dosť ľudí, ktorí vychvaľujú (surové – poz. red.) mlieko, pretože má zdravotné benefity. Nestojí vám však za to riskovať svoje zdravie. V tomto mlieku je stále nažive veľa patogénnych organizmov,“ pripomína tamojší portál.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) poukazuje na to, že surové mlieko môže spôsobiť choroby ako salmonela, e. coli či listéria. Správa potravín a liečiv (FDA) sa zase domnieva, že „konzumácia nepasterizovaného mlieka môže byť obzvlášť nebezpečná pre tých, ktorí majú slabší imunitný systém a pozor by si mali dať najmä deti, starší ľudia a tehotné ženy.“

Aké známejšie potraviny vám môžu ešte narobiť zdravotné problémy? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM