Svet Zo zahraničia

Teritórium austrálskeho hlavného mesta zlegalizovalo rekreačné užívanie marihuany

Teritórium austrálskeho hlavného mesta (ACT) sa stalo prvou jurisdikciou v krajine, ktorá zlegalizovala rekreačné užívanie marihuany.

Ilustračný obrázok k článku Teritórium austrálskeho hlavného mesta zlegalizovalo rekreačné užívanie marihuany
5
Galéria
Zdroj: TASR

Tamojší zákonodarcovia v stredu schválili prelomový návrh zákona, ktorý povoľuje dospelým osobám prechovávať maximálne 50 gramov tejto mäkkej drogy a pestovať doma najviac štyri rastliny konopy.

Užívanie marihuany na osobné účely zostáva zakázané vo všetkých ostatných teritóriách a štátoch Austrálie, ale v roku 2016 bolo zlegalizované medicínske užívanie tohto opiátu. Zákon, ktorý schválila regionálna vláda ACT, však ešte môže byť zrušený, ak budú voči nemu vznesené námietky na federálnej úrovni, informuje stanica BBC.

Rekreačné užívanie marihuany je zlegalizované v krajinách ako Kanada, Španielsko, Uruguaj a niekoľkých štátoch USA vrátane Kalifornie.

Podľa zdravotníckych úradov má skúsenosť s užívaním marihuany približne 35 percent Austrálčanov vo veku nad 14 rokov. ACT má takmer 400 000 obyvateľov a zahŕňa austrálske hlavné mesto Canberra, ako aj jeho okolie.

Na základe predmetnej legislatívy, ktorá vojde do platnosti 31. januára 2020, bude stále zakázané marihuanu predávať a užívať ju na verejnosti či v blízkosti detí.

Stúpenci tohto rozhodnutia tvrdia, že daný zákon znižuje riziko a stigmu užívateľov marihuany, zatiaľ čo odporcovia argumentujú tým, že schválený zákon môže sprístupniť škodlivé užívanie drog širšiemu okruhu ľudí.

Keďže ACT nie je štát, je zraniteľnejší voči možnosti zrušenia vlastných zákonov federálnou vládou, približuje BBC. Zákonodarcovia však tvrdia, že sú si „veľmi istí“, že predmetná legislatíva nebude napadnutá federálnymi politikmi.

Austrália pozostáva zo šiestich štátov (Nový Južný Wales, Queensland, Južná Austrália, Západná Austrália, Viktória, Tasmánia), troch teritórií (Severné teritórium, Teritórium austrálskeho hlavného mesta, Teritórium Jervisovho zálivu) a siedmich externých teritórií.

Susedný Nový Zéland na budúci rok usporiada referendum o zlegalizovaní marihuany.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Marihuana
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM