Aktualizované Zo Slovenska

Testovanie v rómskych komunitách: Mužovi po príchode z Anglicka zistili COVID-19

Ochorenie COVID-19 sa potvrdilo v rámci pilotného testovania obyvateľov v rómskych komunitách.

Ilustračný obrázok k článku Testovanie v rómskych komunitách: Mužovi po príchode z Anglicka zistili COVID-19
23
Galéria
Zdroj: TASR

Nakazený novým koronavírusom je aj muž z obce Richnava, ktorý má trvalé bydlisko v Žehre v okrese Gelnica. Ochorenie COVID-19 sa potvrdilo v rámci pilotného testovania obyvateľov v rómskych komunitách. Potvrdila to Renáta Hudáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Spišskej Novej Vsi.

Návrat z Anglicka

„Robíme opatrenia. Zatiaľ mame potvrdený jeden prípad. Preverujú sa rodinné kontakty a osoby, s ktorými sa stretol. Stery sa budú robiť všetkým, s ktorými sa stretol,“ spresnila. Podľa Hudákovej uvedený muž prišiel z Anglicka a má rodinný dom v Richnave, kde sa v uplynulých dňoch zdržiaval. V rómskej osade v Žehre sa podľa jej slov zdržal len krátko. „Osadu v tejto obci preto nie je potrebné riešiť ako celok,“ dodala.

Ako spresnila, muž sa vrátil na Slovensko 30. marca, keď so sebou priviezol aj časť svojej rodiny. „Išiel naspäť do Anglicka a v nedeľu (5. 4. ) sa vrátil druhýkrát s ďalšou skupinou,“ povedala.

Vzorky z osád

Za posledné tri dni odobrali vzorky na COVID-19 celkovo 427 ľuďom z rómskych osád, ktorí prišli zo zahraničia na Slovensko. V piatok (3. 4.) sa začalo s testovaním v Jarovniciach, v sobotu (4. 4.) bolo 196 testovaných v Trebišove, Smižanoch, Kecerovciach, Zborove, Doľanoch, Hrabušiciach a v Markušovciach.

V nedeľu sa robili testy v Krížovej Vsi, Batizovciach, Vechci, Ondavských Matiašovciach, Bôrke, Dobšinej a Žehre. Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková predpokladá, že čiastkové výsledky testovania za uplynulé dni budú známe čoskoro. „Výsledky za prvý deň testovania potvrdili, že v obci Jarovnice, kde je najväčšia koncentrácia Rómov, nebol k dnešnému dňu nikto pozitívne testovaný na COVID–19,“ uviedla.

V pondelok sa podľa jej slov pokračuje testovaním v Bardejove, Cigeľke, Strážskom, Nacinej Vsi, Fiľakove, Jelšave, Bystranoch a v Krompachoch. „Predpokladá sa, že dnes sa v týchto lokalitách odoberie vyše 170 odberov,“ dodala Bučková.

Štát od piatka (3. 4.) realizuje v 33 vybraných rómskych komunitách pilotné testovanie obyvateľov, zamerané na prípadné šírenie nového koronavírusu. Ide o ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia, ako aj tých, ktorí sa chceli dať otestovať dobrovoľne. Štát chce zistiť aktuálny stav a zamedziť šíreniu nového koronavírusu v lokalitách, kde žijú Rómovia.

Ilustračný obrázok

Opatrenia a testovanie na koronavírus v rómskych osadách
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM