Kultúra

TIETO filmy mieria do kín: Zabaví Jurský svet i animovaný film Pat & Mat

Pokračovanie jedného z najúspešnejších filmov všetkých čias, francúzsko-belgická komédia alebo "milostný príbeh založený na fyzickom rozdiele" či nová animovaná snímka od českých tvorcov vstúpili tento týždeň do slovenských kín.

Ilustračný obrázok k článku TIETO filmy mieria do kín: Zabaví Jurský svet i animovaný film Pat & Mat
Zdroj: TASR

K divákom mieri aj koprodukčný dokumentárny film v produkcii slovenského dokumentaristu Petra Kerekesa venovaný udalostiam augustovej invázii armád Varšavskej zmluvy do Československa z pohľadu priamych ruských, bulharských, maďarských, poľských a nemeckých účastníkov.

Fanúšikovia T-Rexa, Brachiosaura alebo Velociraptorov poteší filmová novinka Jurský svet: Zánik ríše. Výnimočná bude aj tým, že sa v nej objaví viac jašterov ako v prvej časti alebo v akomkoľvek diele Jurského sveta. Režisér J. A. Bayona sľubuje, že sa v snímke vyskytnú tiež druhy, ktoré diváci ešte nikdy nemali možnosť vidieť. Pred štyrmi rokmi nás dinosaury porazili. Teda na Isla Nublar, exotickom ostrove, kde prosperoval unikátny zábavný park Jurský svet až dovtedy, kým sa exponátom nepodarilo utiecť. Vo finále jedného z najúspešnejších filmov všetkých čias opustili ostrov poslední ľudia a nechali ho napospas prehistorickým tvorom. Teraz sa musia vrátiť späť, pretože na ostrove sa prebudila sopka a dinosaurom už po druhý raz v dejinách hrozí vyhynutie.

Láska bez bariér je názov komédie, ktorá prináša príbeh úspešného podnikateľa, sukničkára a nenapraviteľného klamára. Jocelyn sa snaží zviesť mladú a krásnu Júliu predstieraním, že je telesne postihnutý. Ona mu však predstaví svoju sestru Florence, ktorá je na invalidnom vozíku. Jocelynovi sa prihodí niečo, čo vôbec nečakal. Beznádejne a romanticky sa do Florence zamiluje, ale ako jej má prezradiť, že im na spoločnú prechádzku stačí len jeden vozík? Film režíroval Franck Dubosc, ktorý je aj autorom scenára a zahral si tiež hlavného hrdinu. „Vždy som chcel vyrozprávať milostný príbeh založený na rozdiele, ktorý nie je ani kultúrny, ani spoločenský, ale fyzický. Tí, ktorí sú osudom odsúdení na invalidný vozík, sa od ostatných neodlišujú. Sú iní len na prvý pohľad. Nechcem nikoho poučovať, len ukázať, že je potrebné sa zaujímať o to, čo je vo vnútri každého človeka. Všetci môžeme žiť vzpriamene. Ak to chceme,“ povedal o svojom filme Dubosc.

S letným slnovratom vstúpil do slovenských kín aj český animovaný film Pat & Mat opäť v akcii z dielne režiséra Mareka Beneša. Slniečko svieti, leto je v plnom prúde a dvaja známi smoliari sa púšťajú do ďalších kutilských výziev. V ich podaní nič nie je nemožné, komplikácia nie je prekážkou a katastrofa je tá správna cesta k cieľu. V nových príbehoch predvedú, ako opraviť odpad, postaviť plot alebo vyčistiť komín, pričom žiadne moderné riešenia im nie sú cudzie, či je to dron alebo solárna energia. Pat a Mat tiež predvedú, ako sa dá postaviť kolotoč alebo že sekanie trávy nemusí byť namáhavou prácou.

Po slovenskej premiére na Art Film Feste v Košiciach vstupuje do našich kín a projekčných priestorov dokumentárny projekt Okupácia 1968. Ide o kolektívny subjektívny pohľad na vojakov „spriatelených“ armád, ich názory a dojmy na okupáciu Československa v auguste 1968 a úlohu, ktorú v rámci nej zohrali. Film o okupácii z pohľadu okupantov je výsledkom spolupráce režisérov z Ruska, Maďarska, Poľska, Nemecka a Bulharska. Tvorí ho pätica 26-minútových dokumentárnych snímok a päť rôznych pohľadov piatich rôznych krajín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM