Eva Mikulová Cestovanie

TIP na sviatočný výlet: Štrasburg sa právom nazýva hlavným mestom Vianoc, FOTO

Pred rokom sa Vianočné trhy v Štrasburgu stali cieľom teroristického útoku. Tento rok prijali prísne bezpečnostné opatrenia a na trh sa dostanete len po prehliadke.

Ilustračný obrázok k článku TIP na sviatočný výlet: Štrasburg sa právom nazýva hlavným mestom Vianoc, FOTO
24
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Strasbourg Capitale de Noel (Štrasburg hlavné mesto Vianoc) – tento nápis víta návštevníkov jedných z najkrajších Vianočných trhov vo Francúzsku. A titul mu právom patrí.

História trhov má takmer 450-ročnú tradíciu. Prvé trhy tu boli už v roku 1570 a postupne ich preberali i ďalšie francúzske a európske mestá.

Ako v rozprávke

Vianočný Štrasburg sme navštívili koncom novembra a i keď počasie pripomínalo skôr jeseň, fascinujúca výzdoba nenechala nikoho na pochybách, že najkrajšie sviatky roka sú už za dverami. Celé mesto je slávnostne vysvietené a kreativita domácich nepozná hraníc.

Okrem tradičných sobov, Mikulášov, impozantného stromčeka, nechýbajú na priečeliach domov i plyšové medvede alebo bociany. Práve bocian je symbolom mesta ako i celého Alsaského regiónu.

Okrem bohatého sortimentu v stánkoch, nechýba i množstvo atrakcii pre deti. Či už vysvietené kolotoče, rozprávkový vláčik pod honosným vianočným stromom a čarovné bytosti. Všetci sa tu tak cítia ako v rozprávke.

A ceny sú na Francúzsko veľmi príjemné. Dobré varené víno stojí 2,50 eur. Tradičné pochúťky, ako glazúrované jablká, mäsové špeciality, praclíky a ďalšie dobroty vás vyjdú od 2 do 10 eur.

Prísne kontroly

Návštevník sa však musí pripraviť na veľmi prísne kontroly. Centrum mesta je ohradené zábranami a pri vstupoch na trhy musíte prejsť kontrolou tašiek a tiež musíte rozhaliť kabát, či neprenášate nebezpečné predmety na tele.

Autá majú vstup do centra zakázaný a ani električky a autobusy nesmú zastavovať na zastávkach, ktoré sú v zóne trhov.

Tieto zákazy sú pochopiteľné. Práve minulý rok 11. decembra zažil Štrasburg tragický teroristický útok. Šialený strelec zastrelil 3 ľudí a 13 zranil. A tak posilnené hliadky policajtov a vojakov v Štrasburgu musíme vnímať ako daň za bezpečnosť.

Vianočné trhy - Štrasburg
24
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM