Magazín Cestovanie

Tip na výlet: Na zrúcanine Turnianskeho hradu straší duch hradnej panej

Urobte si výlet na Turniansky hradný vrch, z ktorého sa vám naskytnú dychberúce výhľady na okolitú krajinu. Na vrchu nájdete zrúcaninu hradu, v ktorej straší.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Na zrúcanine Turnianskeho hradu straší duch hradnej panej
10
Galéria
Zdroj: TASR

Zrúcanina Turnianskeho hradu leží v Národnom parku Slovenský kras. Vypína sa na krasovom kopci v Národenej prírodnej rezervácii Turniansky hradný vrch nad obcou Turňa nad Bodvou (okres Košice – okolie).

Kedysi mohutný hrad

Prvé zmienky o Turnianskom hrade pochádzajú z polovice 13. storočia. Pomenovaný je po Turnianskovcoch, ktorí mali hrad vo vlastníctve do vymretia ich rodu v roku 1406. Potom sa na hrade striedali majitelia s uchvatitelmi, chvatitelia s majiteľmi. Turniansky hrad bol často dobýjaný protihabsburskými povstalcami, cisárskymi vojskami aj Turkami.

Mohutný hrad dal počas stavovského povstania vedeného Thökölym v 17. storočí zbúrať generál Schultz. Odvtedy je v ruinách. Pre turistov je však stále zaujímavý. Z pôvodného hradu sa zachovali múry stavieb, v teréne je viditeľná skladba jednotlivých priestorov. Zachovala sa tiež strieľňa a zvyšky pôvodnej cesty.

Keď budete prechádzať po prístupovej ceste k hradu, všimnite si viditeľné stopy, koľaje v skale, vyjazdené kolesami stredovekých vozov.

S hradom sa spája smutná povesť, ktorá hovorí o neopätovanej láske mladej šľachtičnej k nápadníkovi jej sestry. Zo žiarlivosti ho poslala na onen svet a z jeho vraždy obvinila vlastnú sestru. Ťažili ju ale výčitky svedomia, a tak sa bodla rovnakou dýkou, akou aj nešťastného mladíka. Hovorí sa, že jej nepokojný duch za mesačného svitu dodnes blúdi po hradbách Turnianskeho hradu.

Výhľady na okolie

Na zrúcaninu sa dostanete po modrej turistickej značke z obce Turňa nad Bodvou alebo po žltej turistickej značke z obce Háj. Cesta hore nie je náročná, trvá približne 45 minút, zvládnu ju aj malé deti. Ak si chcete prechádzku skrátiť, auto môžete nechať pod hradným kopcom. Spod kopca vám cesta hore zaberie polhodinku. Zrúcanina je verejnosti voľne prístupná.

Z hradného kopca je pekný výhľad na okolitú Turniansku kotlinu, dovidíte na okraj planiny Dolný vrch a Horný vrch, Hrhovské rybníky, planinu Slovenského krasu, okraj Zádielskej planiny a Jasovskej planiny.

Miesto je unikátne aj tým, že na hradnom vrchu rastie vzácna rastlina rumenica turnianska. Je endemitom okolia Turnianskeho hradného vrchu v celosvetovom meradle. To znamená, že nerastie nikde inde na svete.

Zrúcanina Turnianskeho hradu
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM