Webnoviny - Svet

Tipos dá 40 miliónov eur na povodne

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA BRATISLAVA 26. augusta (WEBNOVINY) – Na záchranné práce a odškodnenie obyvateľov postihnutých povodňami vyčlení vláda ďalších 40 miliónov eur. Získať ich chce od Tiposu, ktorý by mal do 10. októbra uhradiť mimoriadny odvod do štátneho rozpočtu. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách, ktorú vláda prerokuje v piatok na svojom prvom výjazdovom zasadnutí v Košiciach. Peniaze sa okrem ochrany pred povodňami použijú aj na zabezpečenie základných životných potrieb obyvateľstva. Podľa materiálu ide napríklad o „náhradné ubytovanie, školské pomôcky pre vzdelanie, vodiaceho psa občana, ktorý je nevidomý alebo slabozraký, ortopedické pomôcky a kompenzačné pomôcky vrátane osobného automobilu ťažko zdravotne postihnutej osoby či nevyhnutné vybavenie domácnosti“. Kabinet sa chce novelou zaoberať v skrátenom legislatívnom konaní. Financie by mal Tipos odviesť do 10. októbra 2010, prípadne po častiach podľa rozhodnutia rezortu financií. Vláda tento spôsob získania zdrojov odôvodňuje neprehlbovaním deficitu štátneho rozpočtu. Na záchranné práce pri povodniach kabinet minulú stredu schválil 13,3 milióna eur.

Vláda zároveň prerokuje komplexný program prevencie pred povodňami. Materiál podľa premiérky Ivety Radičovej bude obsahovať krátkodobý a strednodobý program prevencie pred povodňami, vrátane zmien vo využívaní eurofondov, hovoriť má o prioritách a riešeniach, vrátane koordinácie záchranných zložiek, nasadenia ozbrojených síl, signalizácie pred povodňami a monitorovania vodných tokov. Súčasťou návrhu bude aj výška finančných prostriedkov, ktoré štát investuje do prevencie pred veľkou vodou.

Vláda zároveň navrhuje odvolať z funkcie splnomocnenca pre územnú samosprávu Jána Turčana a zrušiť tento post. Radičová navrhuje vytvoriť funkciu splnomocnenca vlády pre verejnú správu, integrovaný manažment povodí a krajiny. Podľa premiérky by mal tento splnomocnenec riešiť zásadné otázky rozvoja územnej samosprávy, komunálnej reformy, prijatia a realizácie systémových opatrení na znižovanie povodňových rizík, rizík sucha a adaptácie krajinnej štruktúry na zmeny klímy v Slovenskej republike. Návrh, ktorý je od 13. augusta v medzirezortnom pripomienkovom konaní, počíta s tým, že štatút tohto splnomocnenca by začal platiť od 1. septembra. Trval by až do ďalších parlamentných volieb. Kandidátom na funkciu je Martin Kováč, ktorý pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska. Samosprávna organizácia nový úrad i nomináciu svojho dlhoročného pracovníka víta.

Kabinet rozhodne aj o novom predsedovi Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Diskutovať bude aj o poskytnutí investičnej pomoci pre spoločnosť Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi a firmu LVD S3, ktorá chce stavať závod na výrobu strojov na obrábanie kovov v Tornali.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM