Aktualizované Politika

To tu ešte nebolo! Poslanci chcú na rokovanie vytiahnuť z väzby exšéfa SIS Pčolinského

Dostál si podľa vlastných slov nespomína, že by sa v minulosti stalo niečo podobné a na rokovaní parlamentu niekto žiadal účasť človeka, ktorý je vo väzbe.

Ilustračný obrázok k článku To tu ešte nebolo! Poslanci chcú na rokovanie vytiahnuť z väzby exšéfa SIS Pčolinského
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/Jaroslav Novák

AKTUALIZÁCIA o 16:46 hod.: Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nevyhovel žiadosti Národnej rady (NR) SR o predvedenie obvineného bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra P. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerušili neverejné mimoriadne rokovanie súvisiace so stretnutím najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS).

Plénum odsúhlasilo procedurálny návrh, aby bol na rokovaní prítomný aj exšéf SIS Vladimír Pčolinský, ktorý je aktuálne vo väzbe.

Počas prerušenia schôdze o tom informoval poslanec Ondrej Dostál (SaS) s tým, že o ďalšom postupe rokuje grémium.

Žiadajú Pčolinského

„NRSR schválila, že má záujem, aby sa na jej rokovaní zúčastnil bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. Pôvodne to navrhol pán poslanec Taraba, potom to zopakoval poslanec Fico. NRSR bude čakať, či privezieme bývalého riaditeľa SIS z väzby. Momentálne prebieha grémium, možno sa na tom niečo zmení. Ale väčšina z hlasujúcich poslancov NRSR hlasovala za tento procedurálny návrh,“ uviedol Dostál.

Dodal, že na schôdzi sa nestihli poriadne dostať ani k diskusii a čakalo sa aj na súčasného šéfa tajných Michala Aláča.

Dostál si podľa vlastných slov nespomína, že by sa v minulosti stalo niečo podobné a na rokovaní parlamentu niekto žiadal účasť človeka, ktorý je vo väzbe. Nevie tiež, akým spôsobom by účasť exšéfa SIS mala súvisieť s mimoriadnou schôdzou, keďže ten sa nezúčastnil stretnutia, o ktorom majú poslanci rokovať.

Kollárovo srdce v akcii

Za vytiahnutie obvineného exšéfa SIS z väzby hlasoval aj klub Sme rodina, keďže ide o ich straníckeho nominanta. Len včera pritom Najvyšší súd rozhodol, že dôvody ponechať V. Pčolinského za mrežami sú natoľko silné, že rozšíril jeho väzbu aj na preventívnu. Zároveň odmietol jeho snahu dostať sa von.

Za návrh dostať exšéfa SIS aspoň na chvíľu spoza mreží a priviesť ho do parlamentu hlasoval aj šéf Sme rodina Boris Kollár.

„Hlasoval som tak, lebo som to tak cítil srdcom,“ vyhlásil predseda parlamentu. Zároveň dodal, že si nemyslí, že Pčolinského skutočne dostanú von. „Zajtra si môžeme zavolať aj Putina s Bidenom, ale to neznamená, že prestaneme rokovať, kým neprídu,“ dodal B. Kollár.

Mimoriadna schôdza parlamentu je aktuálne prerušená, pokiaľ dozorujúci prokurátor nerozhodne o žiadosti poslancov, priviesť obvineného Vladimíra Pčolinského medzi nich.

Prečítajte si aj

Stretnutie na pôde SIS

Na stretnutí na pôde SIS v pondelok 17. mája sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Médiá informovali, že v tejto súvislosti sa mal spomínať aj prípad exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Premiér už odmietol, že by sa stretnutie týkalo bývalého šéfa SIS alebo iných vyšetrovaných živých prípadov. Stretnutie sa podľa jeho slov uskutočnilo z jeho iniciatívy, aby sa predstavitelia štátu oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách.

Ilustračné foto

Dôležité aktuality

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM