Webnoviny - Svet

Tomanová môže prísť o dvanásť výplat

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 14. septembra (WEBNOVINY) – Právny vzťah s Centrom vzdelávania ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny bude parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetľovať exministerka práce a súčasná poslankyňa za Smer-SD Viera Tomanová. Ak výbor skonštatuje, že porušila zákon, príde o dvanásť mesačných platov verejného funkcionára.

Podnet na konanie podal podpredseda výboru Kamil Krnáč zo SaS. „Súvisí to s jej vstupom počas funkcie ministerky do právneho vzťahu, ktorý je v konflikte s ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejného funkcionára,“ zdôvodnil Krnáč.

Vysvetlenie od Tomanovej chcú aj spolustraníci zo SMER-u

S vyžiadaním stanoviska k príkazným zmluvám, ktorá mala s centrom uzatvorené aj štátna tajomníčka a spolustraníčka Tomanovej Emília Kršíková, súhlasili dnes všetci členovia výboru, vrátane poslancov za Smer-SD. „Aj členovia strany Smer-SD, ktorí sú v tomto výbore, sú za to, aby sa dodržiaval ústavný zákon a je to jedno, či to je predstaviteľ tej politickej strany alebo onej politickej strany,“ vyhlásila predsedníčka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Podľa nej nejde o to, či sa jej zastali alebo nezastali. Ako podotkla, konanie sa začalo a oni sa vyjadria, keď dostanú stanovisko Tomanovej.

Tomanová mala príkaznú zmluvu uzatvorenú aj v čase, keď už bola poslankyňou parlamentu, Kršíková v súčasnosti zastáva funkciu jej asistentky. Podľa vyjadrenia rezortu práce z právnych analýz vyplýva, že obe bývalé predstaviteľky ministerstva porušili svojím konaním Ústavu SR a zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Obidve by mali vrátiť celú sumu, ktorú im vyplatilo Centrum vzdelávania. Právnici už hľadajú spôsob, ako to dosiahnuť. Dovedna ide o 12 600 eur. Ministerstvo práce chce voči obom bývalým predstaviteľkám rezortu vyvodiť osobnú zodpovednosť. Príkazné zmluvy oboch predstaviteliek bývalého vedenia rezortu sú už vypovedané.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM