TOS Cestovanie

Tomáš zažil ŠOK. Vyšiel z auta a kvôli klíme nechal bežať motor: Mastná POKUTA!

Nechávate počas horúčav naštartované auto, aj keď v ňom nesedíte, aby vám ho klimatizácia ochladila? Môže z toho byť aj pokuta.

Ilustračný obrázok k článku Tomáš zažil ŠOK. Vyšiel z auta a kvôli klíme nechal bežať motor: Mastná POKUTA!
Zdroj: Dnes24.sk

Je tu leto, čas dovoleniek. Niektorí volia cestovanie lietadlom, mnohí ale uprednostňujú auto.

Vyrážajú tak na cesty po rôznych kútoch Európy a počas nich zažívajú rôzne, aj nemilé prekvapenia. V každej krajine sú totiž dopravné predpisy alebo ich aplikácia v praxi iné.

Svoj príbeh pre AutoŽivě vyrozprával motorista Tomáš, ktorý na výlete v Poľsku narazil na problém, s ktorým vôbec nepočítal.

Nemilé prekvapenie

Čo sa stalo? Tomáš sa rozhodol zastaviť v kaviarni, aby sa na terase schladil ľadovým čajom a keďže bolo extrémne horúco, auto nechal naštartované a klimatizáciu zapnutú na plné obrátky. Nemal obavy, bol blízko a na vozidlo dobre videl.

A videl aj to, ako sa pri aute zastavila policajná hliadka. „Veľmi som nerozumel prečo, ale z pokuty 300 zlotých (takmer 70 eur, pozn. red.) som sa nevyhovoril," uviedol pre AutoŽivě Tomáš, ktorý to pochopil tak, že dostal pokutu za nesprávne používanie klimatizácie v aute.

Čo hovoria predpisy?

Nie je to úplne tak. Jedine, že nesprávne používanie znamená aj nechať naštartované auto so zapnutou klimatizáciou a odísť.

Ide však o to, že predpisy a to nielen v Poľsku, ale aj v mnohých iných európskych krajinách, zakazujú vzdialiť sa na verejných miestach od naštartovaného vozidla a tiež používanie vozidla spôsobom, ktorý spôsobuje obťažovanie súvisiace s nadmernými emisiami výfukových plynov alebo nadmerným hlukom.

A ako to je na Slovensku? Článok pokračuje na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM