han Zo zahraničia

Tomu sa nechce ani veriť: Bývalý premiér ZAŽALOVAL svoju rodnú krajinu!

Najvyšší súd (NS) SR potvrdil verdikt Krajského súdu (KS) v Bratislave v prípade dovolania českého expremiéra Andreja Babiša v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Ilustračný obrázok k článku Tomu sa nechce ani veriť: Bývalý premiér ZAŽALOVAL svoju rodnú krajinu!
Zdroj: TASR/AP

Najvyšší súd o tom rozhodol koncom augusta, výsledok v stredu oznámil Babiš. Zároveň dodal, že jeho právnici pre prieťahy v súdnom konaní zažalovali Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Informuje o tom spravodajkyňa TASR podľa stanice ČT24.

Babiš podal dovolanie voči vlaňajšiemu rozhodnutiu KS v Bratislave, ktorý žalobu podanú voči Ústavu pamäti národa (ÚPN) zamietol. Tento rozsudok slovenský Najvyšší súd potvrdil.

Právnici českého expremiéra podľa ČT24 zažalovali Slovenskú republiku zastúpenú ministerstvom vnútra pre prieťahy v súdnom konaní. Babiš kritizoval, že ani po 11 rokoch neboli slovenské súdy schopné v kauze rozhodnúť. ESĽP žalobu prijal a bude o nej rozhodovať.

Krycie meno Bureš

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN v roku 2012.

V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vo februári 2018 bratislavský krajský súd žalobu vtedajšieho českého premiéra zamietol a NS SR následne odmietol Babišom podané dovolanie. Vo veci sa opätovne muselo konať po tom, ako Ústavný súd SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia KS a NS SR.

Bratislavský krajský súd žalobu vlani zamietol. Skonštatoval, že pasívne vecne legitimovaným subjektom je Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR, nie žalovaný ÚPN.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM