Magazín

TOP 10 najnebezpečnejších zvierat sveta: Ktorý zabijak usmrtí ročne 725-tisíc ľudí?

Tieto zvieratá majú na svedomí stovky tisíc životov po celom svete. V rebríčku sa ocitol aj najlepší priateľ človeka.

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 najnebezpečnejších zvierat sveta: Ktorý zabijak usmrtí ročne 725-tisíc ľudí?
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

BBC Science Focus zverejnil rebríček desiatich najnebezpečnejších zvierat sveta. Najväčší zabijaci sú zoradení podľa počtu usmrtených ľudí za rok.

Žraloky ani medvede medzi nimi nenájdete. Najsmrteľnejšie tvory sú často oveľa menšie a väčšinou ani nemusia mať ostré tesáky. Stačí, ak prenášajú nebezpečnú chorobu. Na zoznam sa takto dostal aj najlepší priateľ človeka.

Ktorý tvor je zabijak číslo jeden na Zemi? Pozrite si TOP 10 najnebezpeč­nejších zvierat sveta!

10. Lev

Lev je kráľom džungle. V tomto rebríčku mu však patrí posledná, desiata priečka. Ročne zabije 200 ľudí.

„Lev zvyčajne útočí v noci, ostrými pazúrmi dokáže spôsobiť hlboké rany a jeho uhryznutie môže zlámať kosti aj lebku. Tieto veľké mačky sledujú svoju korisť v malých skupinách a obklopujú nešťastného jedinca predtým, ako sa naň vrhnú,“ priblížil portál.

9. Hroch

Ťažkopádne mierumilovné zviera? Ani náhodou. Hrochy ročne usmrtia 500 ľudí. „Vďaka svojej pôsobivej sústave tesákov a agresívnej povahe sú jedným z najnebezpeč­nejších zvierat na planéte,“ uvádza BBC. Hrochy používajú svoje pol metra dlhé, ostré špicáky na boj a jediným uhryznutím dokážu rozpoliť ľudské telo na polovicu. Aj keď je hroch vegetarián, jeho uhryznutie je trikrát silnejšie ako uhryznutie leva. Na hrôze mu pridáva aj fakt, že v prípade nedostatku potravy, sa z neho zo zúfalstva stane kanibal.

8. Slon

Slony podľa BBC ročne zabijú 800 ľudí. Obrovské zviera môže na človeka zaútočiť viacerými spôsobmi. Najčastejšie ľudí zabíjajú pošliapaním. Slon africký totiž môže vážiť až osem ton, slon ázijský päť a pol tony. Jeho zbraňou je aj chobot, ktorým môže ľudí zdvihnúť a hodiť o zem. Nakoniec, na obranu môže použiť aj svoje kly.

7. Krokodíl

Krokodíl má na svedomí až tisíc ľudí ročne. Jeho uhryznutie je najsilnejšie na svete. Často prepadávajú svoju korisť vo vode. Sú agresívne a nesmierne teritoriálne a zaútočia na všetko, čo sa dostane do ich biotopu.

6. Škorpión

Jedovaté škorpióny majú na svedomí 3 300 životov ročne. „Z vyše 2 600 druhov pavúkovcov, len asi 25 nesie dostatočne silný toxín na to, aby zabil ľudí,“ uvádza BBC. Najobávanejším je tzv. Deathstalker alebo „smrtonos“, ktorý má najúčinnejší jed zo všetkých škorpiónov na svete.

Článok pokračuje na druhej strane!

Ďalšie správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM