Magazín

TOP lákadlá zimy v Malej Fatre: Ako to vyzerá s lyžovačkou vo Vrátnej?

Pandémia sa dotkla aj cestovného ruchu v Malej Fatre. Hoci nad lyžovačkou ešte visí otáznik, zaručene tu zažijete nezabudnuteľnú zimu. Inšpirujte sa.

Ilustračný obrázok k článku TOP lákadlá zimy v Malej Fatre: Ako to vyzerá s lyžovačkou vo Vrátnej?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Malá Fatra, ale najmä Terchová a jej okolie sa spájajú s legendárnym slovenským zbojníkom Jurajom Jánošíkom. Hoci je tento kraj vyhľadávaným dovolenkovým rajom najmä v lete, aj v zimnom období sa stáva čarovná malofatranská príroda vyhľadávanou turistickou lokalitou, ba zima je v Malej Fatre jedným z najatraktív­nejších ročných období.

Lyžovačka v čase pandémie

Každý si môže vybrať zo širokej ponuky aktivít v prekrásnom prostredí Národného parku Malá Fatra. K dispozícii je tiež jedno z najznámejších lyžiarskych stredísk na Slovensku – Vrátna.

Tak, ako v iných lyžiarskych strediskách na Slovensku, aj v Malej Fatre sa bude tohtoročná sezóna niesť v tieni pandémie nového koronavírusu.

„Ak všetko pôjde podľa plánu, v druhej polovici decembra sme pripravení spustiť prevádzku. Neustále tu však vládne neistota z dôvodu pretrvávajúcej situácie s koronakrízou. Hoci je už pokročilý čas, stále nemáme k dispozícii žiadne informácie týkajúce sa prevádzky zimných stredísk. Pripravili sme sa preto tak ako zvyčajne, plus nateraz rátame s opatreniami, ktoré sme mali na lanovke platné počas letnej sezóny a stali sa pre nás bežnou súčasťou – rúška, dezinfekcia, odstupy a obmedzenie prepravnej kapacity,“ povedala marketingová manažérka strediska Vrátna Malá Fatra Natália Košútová.

Jánošíkovská tradícia

Malebná dedina Terchová ležiaca uprostred prekrásnej prírody národného parku Malá Fatra je známa nielen tým, že sa v nej narodil Juraj Jánošík, ale aj svojimi folklórnymi tradíciami a terchovskou muzikou, ktorá je od roku 2013 zapísaná v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ďalšou zaujímavou zastávkou je 30-metrová rozhľadňa nad Terchovou nazvaná Terchovské srdce. Z centra obce je vzdialená približne jeden kilometer a návštevníci, ktorým slúži piaty rok, sa k nej dostanú po nenáročnej prechádzke.

Stojí na tom istom mieste na vrchu Oblaz, na ktorom stála šibenica s hákom pri nakrúcaní legendárneho filmu Jánošík s Paľom Bielikom.

Z vodopádu ľadová socha

Jednou z najkrajších, najobľúbenejších i najvyhľadáva­nejších prírodných atrakcií Malej Fatry sú zamrznuté Jánošíkove diery. Tvorí ich sústava tiesňav a kaňonov v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec s množstvom vodopádov a scenériou skalných útvarov.

Osobitné čaro má v zime 38 metrov vysoký Šútovský vodopád, ktorý je štvrtým najvyšším na Slovensku, ale najvyšším v Malej Fatre. V tomto ročnom období pripomína pohľad na obrovskú zamrznutú sochu. Vodopád sa nachádza asi štyri kilometre od obce Šútovo a cesta k nemu nebýva náročná ani počas zimných mesiacov.

Kam za turistikou?

V zimných podmienkach sa dá bez problémov zvládnuť tiež trasa na zrúcaninu hradu Starhrad, ktorý je menej známy starší brat hradu Strečno, čo mu na príťažlivosti vôbec neuberá. Zrúcanina hradu sa týči nad pravým brehom rieky Váh oproti hradu Strečno vo výške 475 metrov neďaleko obce Nezbudská Lúčka. Po návšteve zrúcaniny, odkiaľ je unikátny pohľad na Domašínsky meander Váhu – najväčší riečny meander na Slovensku -, sa dá pokračovať v túre na Chatu pod Suchým. Samozrejme, že tak ako aj pri iných zimných túrach je potrebné vhodne sa obliecť i obuť a prípadne si zobrať so sebou aj teleskopické palice.

Hrebeň Malej Fatry je tiež ideálnym miestom na náročnejšiu zimnú turistiku či skialpinistické túry. Potrebné je mať dobré skialpinistické vybavenie a chodiť iba po vyznačených cestách. Pri dobrom počasí odmení Malá Fatra turistov krásnymi výhľadmi, napríklad na zasnežený Veľký Rozsutec.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM