MI Rôzne

Toto cirkev nepoteší… Náboženstvo je na ústupe! Dôvody vás prekvapia

Veriacich ľudí na celom svete je čoraz menej. Zlom prišiel v roku 2007 a odvtedy vytrvalo klesá význam náboženstva. Ako je to na Slovensku?

Ilustračný obrázok k článku Toto cirkev nepoteší… Náboženstvo je na ústupe! Dôvody vás prekvapia
Zdroj: TASR

Jednoznačný ústup náboženstva na celom svete dokázala veľká analýza dát, ktoré dali dokopy Ronald F. Inglehart a jeho kolegyňa Pippa Norrisová. Tento trend skúmali v 49 štátoch a potvrdil sa v 43 krajinách. Na ich závery upozornil publicista Martin M. Šimečka v Denníku N.

Menej viery, menej násilia

Náboženstvo nebolo na tom vždy tak zle ako dnes. Od roku 1981 do roku 2007 počet veriacich narastal v 33 zo 49 skúmaných štátov. „Išlo najmä o regióny, ktoré sa zbavili komunistického režimu a potlačovaná viera sa dostala opäť k slovu,“ píše M. Šimečka.

Potom však došlo k zlomu a chrámy sa začali vyľudňovať. Prinieslo to so sebou aj prekvapivý sprievodný efekt – s poklesom viery sa znížila aj miera korupcie a násilia.

„Treba dodať, že náboženstvo samo nepodporuje korupciu ani násilie – ide skôr o to, že spoločnosti, v ktorých sa životná úroveň zvyšuje, sa stávajú bezpečnejšími a sú menej skorumpované – súčasne však menej náboženské,“ vysvetľuje publicista.

Znamená to, že naša životná úroveň sa zvyšuje, žijeme čoraz lepší a bezpečnejší život, a tak ľudia strácajú dôvody utiekať sa k Bohu.

Katolíckou vierou mnohých ľudí silne otriasli aj škandály so zneužívaním detí kňazmi, ktoré sa v posledných rokoch čoraz viac dostávajú na verejnosť. A napokon je to aj silnejúca liberálna orientácia moderného sveta.

„Dáta celkom jasne hovoria, že v liberálne orientovaných a menej náboženských spoločnostiach je menej korupcie a menej vrážd,“ vysvetľuje M. Šimečka.

Ako je to na Slovensku

Slovensko sa často označuje ako konzervatívna krajina s prevahou katolíkov, čo potvrdili aj výsledky posledných parlamentných volieb. V praxi to však môže byť inak.

Konzervatívny denník Postoj upozorňuje, že pred desiatimi rokmi pri sčítaní obyvateľstva prudko narástol počet ľudí, ktorí odmietli odpovedať na otázku o svojom vierovyznaní, prípadne sa neprihlásili k žiadnemu registrovanému náboženstvu. Nárast takýchto ľudí bol až o 70 %.

Z rôznych prieskumov dlhodobo vyplýva, že do kostola chodí poctivo aspoň raz za týždeň menej ako tretina ľudí na Slovensku. Naopak, takmer každý štvrtý nechodí do kostola vôbec.

Šimečka však upozorňuje, že tento celosvetový trend sa ešte môže zvrátiť. „Pandémia môže vyvolať v ľuďoch neistotu a v takom prípade sa môžu k viere opäť začať vracať.“ Autori analýzy to však skôr nepredpokladajú. Očakávajú, že spoločnosti sa budú stávať tolerantnejšími a vplyv náboženských autorít bude klesať.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM