MAK Správy Zo Slovenska

Toto je HRDINA z Vrútok: učiteľ chémie a matematiky Jaroslav Budz

Matovič ho chce vyznamenať in memoriam. Pred školou horia sviece.

Ilustračný obrázok k článku Toto je HRDINA z Vrútok: učiteľ chémie a matematiky Jaroslav Budz
7
Galéria
Zdroj: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyjadril pozostalým tragédie vo Vrútkach úprimnú sústrasť ešte počas svojho pobytu na Morave.

*„Blázni medzi nami žijú a takýmto situáciám nedokážeme zabrániť, ale minister vnútra letí na miesto činu a pevne verím, že potom nás bude informovať podrobnejšie,“** povedal Matovič popoludní, aby večer vzdal hold obeti masakru na základke vo Vrútkach.

Tým človekom je učiteľ matematiky a chémie Jaroslav Budzi, ktorý podľa neho „obetoval vlastný život, aby zachránil životy detí a učiteľov“. Označil ho za hrdinu. Matovič preto navrhne prezidentke SR Zuzane Čaputovej udeliť učiteľovi štátne vyznamenanie in memoriam.

Vrútky smútia

Tragická smrť učiteľa Spojenej školy vo Vrútkach Jaroslava Budza otriasla stovkami ľudí, ktorí mu vo štvrtok večer prišli zapáliť sviečku k budove školy.

„Všetkých nás to veľmi zobralo. Spolužiakov, kamarátov, Vrútočanov. Spontánne sme si začali písať a založili na sociálnej sieti spomienkovú akciu. Informovali sme ľudí, že sa bude konať. Je to veľmi smutná vec. A sme veľmi dojatí, že prišlo až tak veľa ľudí zapáliť sviečku a uctiť si jeho pamiatku. Vidieť naozaj veľkú súdržnosť všetkých obyvateľov, spolužiakov, ľudí zo školy, Jarkových priateľov,“ povedal bývalý študent vrútockého gymnázia Matej Bórik.

Zástupca riaditeľky zahynul pri pokuse zastaviť ozbrojeného útočníka, ktorý násilne vnikol do budovy školy. Podľa primátora Vrútok Branislava Zacharidesa zostane škola v piatok (12. 6.) zatvorená.

„Riaditeľka vyhlásila riaditeľské voľno. Začiatkom budúceho týždňa si spoločne sadneme, prejdeme si všetky záležitosti a rozhodneme, ako dlho ešte necháme školu zatvorenú,“ uviedol primátor.

Šikanovaný

Pri incidente na škole vo Vrútkach zomreli dvaja ľudia. Viacero osôb je zranených, sú medzi nimi aj deti a policajti.

Útočník bol žiakom danej školy a podľa svedkov ho spolužiaci kruto šikanovali kvôli rázštepu hornej pery.

Tragická smrť učiteľa Spojenej školy vo Vrútkach Jaroslava Budza.
7
Galéria
Zdroj: TASR
Policajný zásah vo Vrútkach: Na pracovníkov školy zaútočil muž
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM