ELA Zo Slovenska

TOTO je papier, s ktorým môžete vycestovať a nepôjdete do karantény: Pozor si dávajte na čas!

Od štvrtka 21. mája sa v rámci uvoľnenia poslednej 4. fáze opatrení uvoľnia aj hranice. Do ktorých krajín môžete na "otočku" a neísť do štátnej karantény?

Ilustračný obrázok k článku TOTO je papier, s ktorým môžete vycestovať a nepôjdete do karantény: Pozor si dávajte na čas!
Zdroj: TASR

Kto má prechodný či trvalý pobyt na Slovensku a vráti sa do 24 hodín, nebude musieť mať ani negatívny test a vyhne sa povinnej karanténe: či už štátnej, alebo domácej. Rovnako teda ak niekto potrebuje ísť na jednodňovú návštevu.

Týka sa to zatiaľ ôsmich krajín – Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Nemecka, Švajčiarska a Slovinska.

„Vo štvrtok 21. mája 2020 od 7. hodiny začne platiť aj opatrenie týkajúce sa krátkodobého pobytu v zahraničí. Na územie SR je však potrebné sa vrátiť do 24 hodín,“ informuje ministerstvo vnútra na svojej stránke.

Musíte mať formulár

Pred odchodom zo SR bude potrebné vyplniť formulár o čase opustenia územia, ktorý vám na hraničnom priechode potvrdí polícia. Formulár nájdete na webe ministerstva vnútra i zahraničných ve­cí.

Polícia upozorňuje občanov, aby si pred vycestovaním zistili podmienky vstupu do krajín, kam cestujú. Stále platí zásada, že štátnu hranicu je možné prekročiť len cez otvorený hraničný priechod.

Zoznam hraničných priechodov na vnútorných hraniciach, ktoré možno používať do 27. mája nájdete TU.

Štátna vs. smart karanténa

Všetko tiež nasvedčuje tomu, že v piatok 22. mája štát spustí aj smart karanténu. Potvrdili to Ján Bučkuliak z permanentného krízového štábu a premiér Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovej konferencii.

Smart karanténa bude dobrovoľná, štátnu karanténu jej zavedením nerušia. „Je to len alternatíva,“ poznamenal Bučkuliak s tým, že občan na jej absolvovanie bude musieť splniť viacero podmienok. Tie ešte zverejnia.

Občan bez smartfónu nebude môcť absolvovať domácu izoláciu, keďže nebude môcť používať aplikáciu.

Smart karanténa má fungovať tak, že občan, ktorý sa chce vrátiť zo zahraničia na Slovensko, vyplní formulár na ekarantena.ko­rona.gov.sk. Stiahne si aplikáciu, aktivuje ju. Na hraniciach skontrolujú registráciu, biometriu tváre, občan podpíše čestné vyhlásenie a poučenie.

Domov, respektíve na miesto domácej izolácie, sa presunie individuálne. Aplikácia ho bude v náhodných intervaloch a počtoch vyzývať, aby sa preukázal.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM