ELA Zo Slovenska

8 krajín, do ktorých môžeme na návštevu bez povinnej karantény: Za akých podmienok?

Keďže počet nakazených sa drží už niekoľko dní na minime, premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa na konzíliu s epidemiológmi a infektológmi dohodli na rýchlom uvoľňovaní opatrení.

Ilustračný obrázok k článku 8 krajín, do ktorých môžeme na návštevu bez povinnej karantény: Za akých podmienok?
Zdroj: TASR

Od štvrtka 21. mája sa v rámci uvoľnenia poslednej 4. fáze opatrení uvoľnia aj hranice. Kto má prechodný či trvalý pobyt na Slovensku a vráti sa do 24 hodín, nebude musieť mať ani negatívny test a vyhne sa povinnej karanténe. Rovnako teda ak niekto potrebuje ísť na jednodňovú návštevu.

Týka sa to zatiaľ ôsmich krajín – Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Nemecka, Švajčiarska a Slovinska.

V prípade Chorvátska, ktoré je letnou dovolenkovou destináciou Slovákov, zatiaľ hromadné cestovanie ešte isté nie je. Premiér Matovič vraví, že to závisí aj pravidiel, aké budú platiť v Chorvátsku. Ak povolí vstup z krajín, kde je zlá situácia, Slovensko nemusí občanom umožniť príchod späť bez pobytu v karanténe.

„Ak napríklad umožnia v Chorvátsku dovolenkovať aj ľuďom z krajín s vysokou mierou nákazy, asi by sme sa tejto možnosti vyvarovali a radšej by sme motivovali prežiť dovolenku doma,“ naznačil šéf kabinetu.

"V prípade návštevy ôsmich krajín – ČR, Rakúska, Maďarska, Poľska, Chorvátska, Slovinska, Nemecka, Švajčiarska s návratom do 24 hodín nebude musieť občan s trvalým alebo prechodným pobytom v SR mať povinnosť negatívneho testu ani štátnej karantény, " povedal Matovič.

Opatrenie by podľa neho malo vyjsť v ústrety možnosti uskutočniť napríklad obchodné rokovania. Spresnil ďalej, že kontrolu zabezpečia prostredníctvom formulára, v ktorom policajti pri prechode hraníc zaznačia čas odchodu mimo SR a skontrolujú čas príchodu.

„Možno o dva týždne ohlásime, že budeme na Slovensku žiť úplne slobodne,“ povedal premiér s tým, že najskôr sa musí vyriešiť otázka, ako sa budú otvárať hranice.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM