ELA Politika

Toto má byť ministerka kultúry? Neovláda ani slovenčinu! TRAPAS Šimkovičovej baví aj Čechov

Ministri novej vlády si sotva stihli vybaliť veci na svojich rezortoch, o niektorých členoch vlády píšu už aj za hranicami. Najnovšie sa vyfarbila ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Ilustračný obrázok k článku Toto má byť ministerka kultúry? Neovláda ani slovenčinu! TRAPAS Šimkovičovej baví aj Čechov
3
Galéria

Od ministerky kultúry a dlhoročnej moderátorky televízneho spravodajstva sa očakáva, že slovenský jazyk by mala ovládať excelentne.

Hanba za hranice

Keď však čerstvo menovaná šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová, ktorá je navyše nominantka Slovenskej národnej strany, na sociálnej sieti napísala status pri príležitosti výročia vzniku prvej Československej republiky, Slováci neverili vlastným očiam. A nielen oni. Nechápali ani naši českí susedia, píše idnes.cz.

List, ktorý poslala českému ministrovi kultúry, vyznieva ako slohová práca žiaka základnej školy. Mnohí sa bavia na tom, že text písala umelá inteligencia. Štylistika a samotný text vyznievajú ako zhluk náhodných slov.

„Vážený pán minister kultúry Českej republiky Martin Baxa, pri všetkej úcte k Českej republike, dovoľujem si napísať Vám toto posolstvo ako ministerka kultúry Slovenskej republiky Martina Šimkovičová pri príležitosti dnešného významného kultúrneho sviatku vzniku Prvej česko-slovenskej republiky. Práve v tento deň v roku 1918 sa naše dva bratské národy osamostatnili a vytvorili samostatný spoločný štát. Dovoľte mi takýmto spôsobom vzdať hold a vyzdvihnúť zásluhu hlavného dejateľa tejto skutočnosti s menom Tomáš Garrigue Masaryk, ktorý sa isto nie náhodou narodil uprostred našich národov v meste Hodonín a isto nie náhodou boli jeho rodičmi česká matka Terezie Kropáčková a slovenský otec Jozef Maszárik,“ píše Šimkovičová v kostrbatom statuse.

Ako Danko?

Šimkovičová ďalej Masarykov česko-slovenský pôvod opísala takto: “S takouto predispozíciou jeho kolísky, vďaka jeho talentu, mysleniu, vzdelaniu, diplomacii, tvorivosti, čestnému charakteru a v neposlednom rade nebojácnosti nie je náhoda, že to bol práve on, ktorý naše bratské národy spojil v jeden samostatný celok."

Ľudia okamžite zareagovali na pravopisné a faktické chyby a štylistiku v statuse. Šimkovičová neskôr upravila možnosť komentovania svojich príspevkov pre používateľov a napísala ďalší status, v ktorom svoj text obhajuje a tvrdí, že prešiel jazykovou korektúrou.

“O výraze Prvá česko-slovenská republika píšete, že je to gramatická chyba, môj text však zodpovedne prešiel odbornou korektúrou,“ napísala Šimkovičová. Jej vyjadrenia a statusy však už inšpirovali aj satirickú facebookovú stránku Zomri. Podľa viacerých nezaprela svojho straníckeho šéfa Andreja Danka, ktorý je známy svojimi nezmyselnými vetami a má prezývku „náhodný generátor slov“.

Neovláda gramatiku?

„Vláda ide v súlade s dobou a využíva moderné technológie. To je len plus. Napríklad príspevky ministerky kultúry píše Chat GPT,“ napísal bývalý štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej Republiky Andrej Stančík.

Na Šimkovičovej status reagoval aj Jaroslav Naď, ktorý sa v statuse ospravedlnil českému ministrovi. „Je nám veľmi ľúto, že ste pri príležitosti Vášho štátneho sviatku dostali od novej slovenskej ministerky kultúry naozaj najtrápnejší list, aký som kedy v celej svojej 20-ročnej kariére v štátnej správe čítal,“ napísal Naď.

Na ďalšie jej iné nedávne vyjadrenie sa pozreli jazykovedci, ktorí zostali poriadne šokovaní. Na 36 riadkoch u Šimkovičovej našli 28 pravopisných chýb. Exmoderátorka dokonca napísala nesprávne aj politickú stranu, za ktorú kandidovala do parlamentu.

Vážená spoločnosť, z mojej pozície čelného predstaviteľa rezortu kultúry som včera pri príležitosti výročia vzniku...

Posted by Martina Šimkovičová on Sunday, October 29, 2023

Vážení moji prísni kritici, vážim si kritiku, ktorou ste ma priam zaplavili. Dodávate mi tým veľa energie, aj keď to...

Posted by Martina Šimkovičová on Sunday, October 29, 2023
Martina Šimkovičová a jej slovenčina na Zomri
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM