Aktualizované Eliška Šándorová Krimi

Zomrel Kotlebov poslanec Ondrej Binder. Nahradí ho člen kontroverzných hliadok vo vlakoch

Pri dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes krátko predpoludním medzi Banskou Štiavnicou a Banskou Belou, zahynul poslanec NR SR za stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Ondrej Binder.

Ilustračný obrázok k článku Zomrel Kotlebov poslanec Ondrej Binder. Nahradí ho člen kontroverzných hliadok vo vlakoch
Zdroj: TASR

Informáciu TASR potvrdil poslanec NR SR (ĽSNS) a riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík. Čo bolo príčinou dopravnej nehody, nevedel zatiaľ ani on sám.

Prešiel do protismeru

Podľa polície došlo k nehode krátko po desiatej ráno (13.5.) na ceste 1/51 v smere z Banskej Belej do Banskej Štiavnice.

„Vodič Ondrej (46) viedol vozidlo Škoda Octavia a po prejdení mierne pravotočivej zákruty prešiel do protismeru, kde bočne narazil do zvodidiel a následne pravou prednou časťou auta narazil do Seatu Leon, ktorý šiel v protismere,“ opisuje udalosť krajská policajná hovorkyňa Andrea Petrovičová.

K téme: Tragická smrť Kotlebovho poslanca Ondreja Bindera (†46): Polícia vysvetľuje presné okolnosti nehody

Ako pokračovala, vodič Octavie zostal v aute zakliesnený, privolaná lekárska pomoc ho ešte resuscitovala, ale následne konštatovala smrť a u tohto vodiča bola nariadená súdna pitva. Alkohol u vodiča Seatu podľa polície zistený nebol.

„Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania. Na mieste bol prítomný aj znalec z odboru cestnej dopravy,“ uzavrela nateraz hovorkyňa s tým, že škoda na vozidlách bola predbežne odhadnutá na päťtisíc eur.

„46-ročného muža museli záchranári ešte niekoľko desiatok minút na mieste oživovať, no žiaľ neúspešne,“ uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel.

ĽSNS ohlásila náhradníka

Zosnulého poslanca Národnej rady SR za ĽSNS Ondreja Bindera by mal v parlamente nahradiť Ján Mora, 32-ročný odborný referent z Brezna. Krajský predseda strany pre Banskú Bystricu sa do povedomia verejnosti dostal ako jeden z členov kontroverzných hliadok vo vlakoch.

Čítajte aj: Kto sú Kotlebovi poslanci? 14 ľudí, ktorí sadnú do parlamentu za ĽS Naše Slovensko

V strane ĽSNS nejde o prvú zmenu. Krátko po voľbách sa vzdal mandátu obvinený Andrej Medvecký, za ktorého nastúpil Milan Mazurek, Mora je na kandidátke ĽSNS ďalší v poradí. Podmienkou, aby sa Mora mohol ujať mandátu, je zloženie ústavou predpísaného poslaneckého sľubu. Stane sa tak zrejme už na najbližšej májovej schôdzi parlamentu.

Kondolencia poslancov

Pri takýchto tragédiách, ktoré končia stratou ľudského života, ide politika bokom. Medzi prvými vyjadril Binderovi sústrasť nie jeho stranícky šéf, ale „obyčajný“ Richard Vašečka.

„V takýchto situáciách sa človek zastaví a uvedomí si, že sú aj oveľa vážnejšie a dôležitejšie veci ako politické naťahovačky. Poznali sme sa osobne len veľmi krátko. Modlím sa za neho. Nech je mu Pán milostivý!“

„Vylievam pohár na zem pre tých, čo už nie sú medzi nami. Nech pijú s nami… RIP Ondrej Binder.“ napísal na sociálnu sieť poslanec strany ĽSNS Milan Uhrík.

Kto bol Ondrej Binder?

Ondrej Binder sa narodil 11. apríla 1970 v Banskej Štiavnici. V roku 1994 vstúpil do politiky ako člen KDH. V rokoch 2005 – 2008 bol poslancom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). V parlamentných voľbách 5. marca 2016 kandidoval za Kotlebovu ĽS NS s číslom 7. Pôsobil vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá.

Čítajte aj: Slovenské osobnosti odmietajú Kotlebove hliadky, žiadajú štát, aby zakročil

Zosnulý poslanec bol pôvodným povolaním stolár. V posledným týždňoch sa jeho meno skloňovalo v súvislosti s exekúciami. Binder roky neplatil štátu, ako dlžníka ho viedla Sociálna poisťovňa a zdravotná poisťovňa. Na Bindera sa sťažovalo aj niekoľko podnikateľov pre údajne nezaplatené faktúry.

Ondrej Binder
2
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM