Zo Slovenska

Tragický Mikuláš pre stovky detí: Radosť zo sladkostí v škole vystriedal plač a panika

Udalosti z Dňa svätého Mikuláša 2019 mrazia aj po roku. Slávka Čorejová z Prešova opisuje okamihy po výbuchu, kým ona vyučovala na základnej škole.

Ilustračný obrázok k článku Tragický Mikuláš pre stovky detí: Radosť zo sladkostí v škole vystriedal plač a panika
Foto: Ľubomír Hudačko

Keď sa blížil inkriminovaný čas výbuchu v bytovke, Slávka Čorejová mala v danom úseku piatu hodinu so žiakmi na ZŠ Šmeralova s triedou otočenou k Bajkalskej ulici. Práve si rozdávali sladkosti na Mikuláša.

Panika a plač

„Zrazu sme začuli silnú ranu. Prvé čo mi prišlo na um, bolo, že je to výbuch pri razení tunela. Na poslednej hodine to prišlo; rodičia začali písať žiakom a posielať fotky. Nechápali sme, čo sa deje. Nastala všeobecná panika, niektoré deti sa rozplakali, lebo na Mukačevskej 7 mali príbuzných a známych,“ opisuje mrazivé chvíle z osudného dňa Slávka.

Po vyučovaní začala aj ona hľadať informácie. Utešovalo ju to, že syna mala mimo dosah, v tom čase bol v Banskej Bystrici.

Toľko nešťastia nevidela

„Cítila som sa zmätená a rozhodla som sa, že pôjdem domov na Sekčov pešo. Napokon som sa po náhodnom stretnutí s novinárom dostala na ZŠ Prostejovská, kde sa schádzal krízový štáb. Zostala som tam do polnoci. Ráno o 6.00 hod. som už bola späť a snažila som sa pomáhať ako sa len dalo, poobede sa ku mne pripojil aj syn. To isté sa zopakovalo aj v nedeľu,“ spomína na chvíle spolupatričnosti prvé dni po výbuchu.

Prítomná bola aj na stretnutiach krízového štábu. „Ak však išlo o zásadné rozhodnutia, bola som požiadaná, aby som z miestnosti odišla. Pomáhala som teda pri triedení darov, pri usmerňovaní poškodených obyvateľov či pri výbere oblečenia. Toľko nešťastia pokope som ešte nezažila a nevidela,“ povedala na margo hektických chvíľ v Prešove.

Článok pokračuje pod archívnou fotogalériou.

Výbuch plynu v Prešove: Došlo k nemu na Sídlisku III
35
Galéria
Zdroj: Peter Hugo Hudak

Chýba odškodnenie

Jej ako poslankyni za mestskú časť č. 1 pribudlo po nešťastí viac aktivít, ako obvykle. „Riešilo sa poskytnutie pomoci aj odškodnenie okolitých bytových domov. A stále, aj napriek mojej snahe, ešte nie sú všetci odškodnení 540 eurami, ktoré boli na zasadnutí mestského zastupiteľstva schválené,“ prezradila.

Má záujem tiež o opravu ihriska pri ZŠ Mukačevská, ktoré bolo zničené mechanizmami.

„Žiadala som mesto niekoľkokrát, aby sa našli finančné prostriedky, doteraz mi ani nebolo odpovedané. Opäť teda požiadavku zopakujem; našli sa ľudia, ktorí sú ochotní zrealizovať túto opravu len za materiál, ale inak bezodplatne,“ povedala. Potešilo ju, že obyvateľom dotknutej lokality, mohlo byť užívanie prideleného mestského bytu na jeden rok predĺžené.

Smutná spojitosť

„Som presvedčená, že Mikuláš sa mi už vždy bude spájať s touto udalosťou. Počas roka som s mnohými obyvateľmi stretávala a snažila sa ich usmerniť a pomôcť. Taktiež som participovala počas koncertu pre Mukačevskú, čo bolo nesmierne psychicky vyčerpávajúce. Som tiež členkou charitatívneho klubu Rotary club Prešov – Šariš, z ktorého sme finančne prispeli trom rodinám, ktoré sme vyzbierali na vianočnom punči v centre mesta,“ spresnila potešujúce správy.

Slávka by zároveň bola rada, aby na danom mieste bolo malé pietne miesto a snáď aj parkovisko či ihrisko. „Veľmi ma mrzí, že napriek tomu, že sa ľudia v Prešove, na Slovensku, aj v zahraničí dokázali tak úžasne zmobilizovať a nezištne pomôcť, vrhlo sa na Mukačevskú 7 nepriaznivé svetlo a pochybnosti,“ dodala na záver.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM